2023. Szeptember 26. Kedd Jusztina napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe A Farkas család naplója Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Évadnyitó
2023-09-16 16:31:57

Hétmérföldes Szabad Bált rendzenek 2023. szeptember 30-án 19:00-től Debrecenben a Hatvan utca 32. szám alatt a Hajdú Táncegyüttes székházában.   

« Vissza a hírekhez
2023 március

2023-04-01 20:28:41

Böjt van. Próbálok úgy főzni, hogy a héten csak egyszer együnk húst. Az első heti menü így alakult: gyümölcsleves - sztrapacska, gombaleves - rizskoch, szilvaleves - tojásos nokedli, brokkoli krémleves - nudli, birsalma leves - pesztós tészta, köménymag leves - zöldséges sült hal, csontleves – sült hurka, kolbász.

    

Vacsorára ettünk héjában sült krumplit kacsa zsírral, török lepényt fokhagymás tejföllel, leveles tésztában sült mézes-fahéjas almát. Az uram mindig mondja, hogy fizessünk be és hozassunk valami menüt, de én mindig azt felelem, hogy még élvezem a főzést és így lehet a legjobban spórolni, meg azt eszünk, amit szeretünk és ezekben az ételekben van a legkevesebb adalék anyag és a közétkeztetésben szinte minden nap hús van. No, szóval egy konyhatündér lettem - állapítom meg szerényen - így nyugdíjas koromra! Bár a receptekkel hadilábon állok, mert nem szeretek méricskélni, csak úgy találomra teszem az ételbe a hozzávalókat. Nem szeretem a bolti ételízesítőket, hanem inkább a saját fűszerezés híve vagyok. Ez néha veszélyes, mert az uram meg-meg szokta kérdezni, hogy már megint mi a fenét tettél ebbe a levesbe? És mikor azt mondom, hogy kurkumát, felhorkan, hogy legyek szíves ne kísérletezzek, mert ő a hagyományos konyhához szokott. Megjegyzem világéletében a menzán ebédelt, nem csoda hát, hogy furcsálja a csodálatos fűszereket. Március elsején meglátogatott egy volt általános iskolai osztálytársam, barátnőm. Nagyon örültem neki. Másnap az uram megtörte a tavalyi egy kosárnyi diót, sajnos kevés használható belőle, inkább a madarak eszik majd meg. Ez a fekete dióburok fúrólégy támadta meg a fát, nagyon sajnálom, mert hatalmas nagy diót teremne egyébként. A hétvégén vendégségben voltunk. Közeli ismerőseink két és fél éve költöztek haza. Egy elhanyagolt kertes házat vettek meg, amit azóta gyönyörűen felújítottak, a hatalmas kertet kitisztították. Most volt rá alkalom, hogy megejtsük a „házavató” látogatást és gratuláljunk nekik szép otthonukhoz. Az este folyamán egy filmet is ajánlottak, mely nagy hatással volt rájuk – A sziget szellemei (ír-amerikai-angol filmdráma, 2022) – másnap meg is néztük. Valóban nagyon érdekes és felkavaró alkotás. Megnéztük még Az unoka és a Játszma c. filmeket is. Nagyon jó mozik! Egyébként folytatjuk az esti filmnézéseinket, sajnos a séták elmaradtak. Tavaly az uram felírta (a kertész noteszébe), hogy milyen sorrendben, melyik virág nyílt ki a kertünkben. Most én megpróbálom fotókkal illusztrálni és folyamatosan megörökíteni itt a természet e csodálatos produktumait. Már két virág is szirmot bontott nálunk: a százszorszép és a magról nőtt árvácska. (2023. március 1-05)

      

Harmadiknak, nőnapra kinyílt a jácint, majd másnap a mocsári gólyahír. (2023. március 6-12.)

  

A második heti menünk pedig így nézett ki: krumplileves-mákos guba, paradicsomleves-túrós csusza, póréhagyma leves-tejbegríz, karfiol leves-specle tészta, birsalma leves-paprikás krumpli kolbásszal. Március 8-án elmentünk szaunázni és fürdeni kedvenc helyünkre, a Kastélypark Fürdőbe.

    

Elkezdtem a tavaszi nagytakarítást, ablakot tisztítottam, függönyöket mostam, teraszt sepertünk, töröltünk. Főztem is. Az utolsó adag - az uram által savanyított káposztából -, egy nagy fazék töltött káposzta lett. Az ünnepre haza jött a családunk. Marciék, Dani és Lilla, János bátyám és a felsége, Jutka.

   

János egyenruhában, egyenesen a Hortobágyról, ahol fegyverbemutatót tartottak a népeknek. Másnap Dani segített az apjának kivágni az elszáradt almafát. Én kigyomláltam a medvehagymát, az uram elvetette a borsót. Március 15-én csúnya idő volt, de a következő napokra Sándor, József és Benedek meghozták a meleget.

  

Voltam lelkigyakorlaton, melyet Tomka Magdolna segítőnővér tartott. Jó volt elcsendesedni, Istennel és egymással beszélgetni. Tudom tartani a böjtöt. Március 13-tól 19-ig a következő ételeket ettük hét közben: meggyszósz burgonyapüré tükörtojással, savanyú krumpli leves-sajtos tészta, brokkolikrém leves-máglyarakás, túrós csusza. Hétvégén: paradicsomleves, rántotthús sült sárgarépával. Újabb szépségek nyíltak ki a kertünkben: meténg, nárcisz, ibolya.

    

Már a fák és a bokrok is virágba borultak: a szilvafa és a mózesbokor is gyönyörű.

  

Az uram elment szemvizsgálatra, új szemüveg kell neki. Jöttek a barátnőim Debrecenből és nagyon jól éreztük magunkat a látogatás alkalmával. Sokat nevettünk, beszélgettünk. Tartjuk a böjtöt. Dezső slambucot csinált bográcsban. 

Elmentünk Füzesgyarmatra fürdeni, megnéztünk egy 1989-ből megmentett videófelvételt, amin a Hajdú-Bihar megyei ifjúsági delegáció voralbergi (Ausztria) látogatásának eseményeit rögzítették. Az uram volt a tolmács, Mari barátnénk a delegáció vezető. Furcsa volt látni ifjúkori énjüket. Kaptunk virágmagokat, amit másnap el is vetettünk a kertbe. Ezen a héten két temetésen is voltunk.

  

A héten (március 20-26) megmutatta magát a korai tulipán és a györgyike, valamint a jácint.

      

Én is elmentem szemvizsgálatra, mert a „messzelátó” szemüvegem nem jó. Hétvégére születésnapi köszöntő vendégeket vártunk, akik tortával és egy kedves felíratú pólóval ajándékozták meg az én drága jó uramat.

  

Március 26-án a Dezső69 projektet abszolváltuk, ami annyit jelent, hogy elutaztunk Gyulára, ahol kettecskén megünnepeltük a szülinapját. Ott már minden a húsvétról szólt.

  

Lassan ez is hagyomány lesz. Jó volt -az unokatestvérem által csak teavíznek titulált- gyógyvízben (szó se róla, nem olyan sötét, mint a ladányi) megmártózni, a szaunában méregteleníteni. Elmentünk a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyba is, ami egy csoda.

Békéscsabán együtt ebédeltünk a másik unokatestvéremmel, aki ott tanít a Bartók Béla Zeneiskolában. Finom volt az étel: édesburgonya krémleves, gombapörkölt galuskával, savanyúsággal.Továbbra sem eszünk húst hétközben. Hazajőve a következőket főztük: paradicsomleves-mevehagymás kukorica saláta-rántott sajttal, zöldségleves-mákos tészta. A fagy és a hideg ellenére kinyílt egy pár virág az aranyesőn és a tulipánok is lassan bontják szirmaikat.

   

Március 30-án elutaztunk Pestre, mert Lillának a www.tranzit.hu kubai élménybeszámolóval tarkított eseményt szervezett a Lehetőségek terén. Ennyi volt március! (Írta:Csontos Gabriella)

  

Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó


www.facebook.com/fenyvespanninyaraloKézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekesww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu