2024. Június 12. Szerda Villő napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

« Vissza a hírekhez
Díjazom!

2023-01-22 15:43:19

Biró László mérnöktanár
és Biróné Szabó Brigitta intézményvezető
Püspökladány

A kétezres évek elején egy fiatal házaspár költözött Püspökladányba. Az én látószögembe akkor került a feleség, mikor fiunk osztályfőnöke lett a Karacs Ferenc Gimnáziumban. Még az első bemutatkozó szülői értekezleten sem gondoltam azt, hogy milyen meghatározó szerepe lesz az életünkben. Csak mikor Márton egyszer hazajött az iskolából és azt mondta, hogy családfát kell készítenie osztályfőnöki órára. Meglepődtünk. Ilyet még eddig senki nem kért tőlünk. Szinte az egész család benne volt ebben a házi feladatban: a nagyszülők, mi, a rokonság. Akkor megkérdeztem Brigit, hogy milyen alapon adta ezt a feladatot? Ő azt válaszolta, ha jól emlékszem, hogy az embernek tudnia kell, hogy honnan jön, kik voltak az ősei. No, lám, még én is tanulok ettől a fiatalasszonytól – gondoltam. Az osztályt nagyon össze tudta kovácsolni. A magyar és történelem tantárgyak tanítása mellett többször is rávette azokat a kamasz gyerekeket, hogy a Karacs Ferenc Kulturális Napokon lépjenek fel. A két évente megrendezett eseményt mindkétszer az osztálya nyerte meg. Anyák napján a Kire ütött ez a gyerek c. Janikovszky Éva könyvből állítottak össze műsort. Sírva-nevettünk mi anyukák. És akkor még a szalagavató táncról nem is ejtettem szót, mikor Brigi is ott ropta a szatmári táncot a lányokkal-fiúkkal. Majd megszületett második gyermekük és nem sokkal utána elment a középiskolából az Erőss Lajos Református Általános Iskolába tanítani. Igazgatóhelyettes lett, most pedig a már óvodával kiegészült intézmény vezetője. Férjét, Lacit nem ismerem igazán. De azt látom, hogy igazi apaminta. Egy idő óta ő is a Karacs Ferenc Szakközépiskola tanára. Nyugodt, higgadt, megfontolt ember. Bizonyára nem könnyű a sokszor lázadó, a szabályokra fittyet hányó kamaszokkal bírnia. Nagyon hiányzik a magyar oktatásból a férfi pedagógus, ezért minden tiszteletem az övé, hogy vállalja ezt a kihívást. A fiam osztályából többen is tartják mai napig „ofővel” a kapcsolatot. Mártonék is, ha itthon vannak elmennek hozzájuk. Most már nem csak Brigi, de Laci is, szívesen látja őket. Öröm ez számomra, mert így öröklődnek át a minták nemzedékről, nemzedékre.

Ezért én úgy gondoltam, hogy 2023-ban az általam alapított és készített Fuszekli-díjra Biró László mérnöktanár és felesége Biróné Szabó Brigitta intézményvezető nagyon is érdemesek.

Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Óegiangyalunkmeheszetwww.facebook.com/fenyvespanninyaraloKézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekesww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu