2024. Április 18. Csütörtök Andrea napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

« Vissza a hírekhez
Díjazom!

2023-02-05 22:44:15

Gánóczy Ferenc pedagógus és Nagy Emese néprajzos
a karcagi Gazdaház tulajdonosai

A Gazdaház nem régen került a birtokukba, én előbbről ismerem őket. Majdnem egy időben történt a találkozás, csak Ferivel Karcagon, Emesével Nyírbátorban hozott össze a sors bennünket. A Szárnyas Sárkány Fesztiválon láttuk Emesét, és amikor szóba elegyedtünk akkor tudtuk meg, hogy a Nagykunság szülötte. Feri az uram kollégája volt a karcagi Szentannai Sámuel középiskolában. Ő Mezőkövesdről jött. Épp össze akartuk őket ismertetni - mert úgy gondoltuk, hogy ők ketten nagyon illenének egymáshoz-, mikor egy decemberi napon - a tudtunk nélkül - találkoztak. Ugye nincsenek véletlenek, mert azóta egy párt alkotnak. Feri a Szentannai Sámuel Református Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium magyar-filozófia-média szakos tanára már több generációt oktatott és indított el a felnőtté válás rögös útján. Emese néptánc oktató, de a kislányuk megszületése után beiratkozott a pécsi egyetem néprajz szakára és elvégezve azt. Nem tudom, hogy jutottak arra az elhatározásra, hogy megvegyék a Gazdaházat, ezt a romjaiban is nagyon szép épületet. Először sajnáltam őket, mert nagyon nagy fába vágták a fejszéjüket. Most, látva a lelkesedésüket, munkabírásukat és a ház élő, eleven programjait csak gratulálni tudok nekik. A mai ember számára történelmi kincseket találtak a padláson, a falakon. Sebő Ferenc népzenekutató, énekes mondása jut eszembe róluk: „A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket!” A Gazdaház ugyan romos, de falai állnak, a benne lévő tárgyak, újságok, bútorok eddig ugyan be voltak zárva, de most Feri és Emese jóvoltából megmutatják magukat. Ők valóban megélik a hagyományt és sok alkalommal vendégeket is hívnak, hogy velük együtt ők is kapjanak ebből az élményből. Emese szinte minden idejét a Gazdaházban tölti, Feri pedig lelkes és érdeklődő tanítványait is elhívja olykor-olykor, hogy nézzenek szét, segítsenek ők is a kutakodásban, rendbetételben. Megkeresték a ház volt tulajdonosainak utódait, beszélgettek, emlékeztek együtt, hogy minél hitelesebben és részletgazdagabban tudják majd a ház múltját rekonstruálni. Bár először a ház fizikai állapotát kellett megismerniük, szakemberek segítségével a problémákat fel kellett tárni és megoldást kellett azokra találni. Sziszifuszi munka ez, de Feri és Emese lelkesedése nem lankad. Kun akarattal véghez is viszik majd, amit elkezdtek. A Gazdaházban folyó munkáról itt olvashatnak: facebook.com/bengecsegalapitvany

Ezért én úgy gondoltam, hogy 2023-ban az általam alapított és készített Fuszekli-díjra Gánóczy Ferenc középiskolai tanár és Nagy Emese néprajzos nagyon is érdemesek.

Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu