2024. Április 16. Kedd Csongor napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

« Vissza a hírekhez
Ez a város olyan, mint én

2021-07-10 10:44:17

A PG csoport egy zenekar, ami a nyolcvanas évek végén alakult meg Debrecenben, a Kossuth Egyetem hallgatóiból. A zenekar 1986-ban alakult. A debreceni egyetemi légkörben Jantyik Zsolt és Jantyik Csaba testvér- és alkotópáros maga köré gyűjtött több kreatív "nem csak" zenében gondolkodó ifjú művészt, akikkel a zenés performance-ként induló csapat kezdeti klubsikereit is elérte. Az akkori hatóságok figyelmét is felkető, szabad és magyar gondolatiságú koncertjeik híressé váltak az ország keleti régiójában. Többszöri tagcserék után kialakult a zenekart ma is jellemző, szövegcentrikus, rockos zenei irány. Sajátos dallamvilágukat "Alföldi zene" műfaji meghatározással illetik, a zenekar első lemezének (1990) címét idézve. Az első turné 1989-ben szerveződött, ebben az évben még Moszkvában is adtak koncerteket. '91-ben sikeres európai fellépés sorozatot bonyolítottak, a szélességi fokot tekintve egészen a doveri kikötői fogdájáig jutva. Hazatérve elkészült a Moulin Rouge című lemez (1992), amelynek megjelenése az első vidéki áttörések egyike volt. 1993-ban megjelent egy válogatáskazetta Kelet ’92 címmel, melyen a PG Csoport is szerepelt. 1994-ben kialakult az első tartós felállást, és az évet a Félélet című kazetta fémjelezte. Ebben az évben jelent meg a Rocklenyomat '94 válogatás, melyen szintén szerepeltek. ’94 végétől - a magyar zenekarok közül elsőként - az interneten is lehetett olvasni az együttesről a https://web.archive.org/web/20170914051204/http://pgcsoport.hu/ címen. A következő évben, 1995-ben a kemény munka átütő sikert hozott a zenekar számára: a Marlboro Rock in ’95 fesztiválon arattak győzelmet. A nyár végén eljutottak a Marlboro nemzetközi gálájára is Svájcba, ahol olyan világsztárokkal léphettek fel, mint Bob Geldof, Neil Young és a Pearl Jam. 1996-ban az őszi-tavaszi turnét követően megjelent az Útlevél, fogkefe című lemez, mely majdnem minden száma klasszikussá vált a rajongók körében.

1999-ben Szódás Imre dobos posztjára Kiss Attila érkezett, s ezzel alakult ki a mai felállás. 2001-ben elkészült a zenekar talán legkidolgozottabb, "Mennyi nő" címet viselő lemeze, ami csak a következő év elején jelent meg. A 2000-es évtized középső részét "családi éveknek" nevezhetjük a zenekar életében: a tagok gyermekeinek (5) egymást követő születése miatt ezen időszak viszonylag kevés koncerttel és visszafogott alkotói munkával telt. A PG Csoport 2007 második felében, a debreceni Lovardában ünnepelte 20 éves fennállását, egy monstre (több mint 3 órás) koncerttel, melyen valamennyi volt pégés tag szerepelt. A koncert egyben a zenekar nagy visszatérése is volt: 2008-ban "Nem sietünk sehová" címmel megjelent a következő lemez. Az évek során felgyülemlett alkotóenergiáknak köszönhetően mindössze 2 nap alatt írták meg 12 számot tartalmazó lemezt, amely a PG legérettebb albuma. A diszk mellé a zenekar 20 éves születésnapi koncertjének 50 perces DVD ízelítőjét is mellékelték. 2008 őszén a Kölcsey Központban (Debrecen) adtak nagy sikerű "csendes" koncertet akusztikus hangszerelésben, nagyszerű nép- és régizenészekkel kiegészülve. Ennek folytatásaként 2009-ben Halmos Béla prímás, a magyar táncházmozgalom egyik atyja csatlakozott a zenekarhoz egyre gyakoribb vendégként, mely egy közös munka, egy többszámos áthangszerelt repertoárhoz vezetett. Ezzel a produkcióval év végére meghívást kaptak Rómába is, majd 2010 év elején 7 számos videóanyagon is rögzítették. (forrás: hu.wikipedia.org/wiki/PG_Csoport)

Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu