2024. Április 18. Csütörtök Andrea napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

« Vissza a hírekhez
A kulturális örökség része lett a birkapörkölt

2010-05-26 19:57:08

birkap__rk__lt.jpgA Magyar Szellemi Kulturális Örökség (MSZKÖ) részévé választották a karcagi kunsági birkapörköltet - hangzott el az idei Karcagi Birkafőző Fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón szerdán a fővárosban. Dobos László, Karcag alpolgármestere elmondta: nagy öröm számukra, hogy 2009-ben a kunsági birkapörkölt karcagi hagyománya a Magyar Népművészet Mesterei és a mohácsi busójárás mellett harmadikként bekerült a MSZKÖ nemzeti jegyzékébe.A Karcagi Birkafőző Fesztivál tizenkét évvel ezelőtt kétnapos programként kezdődött, mára háromnapos fesztivállá nőtte ki magát, amelyre a versenyzők mellett tízezrek érkeznek Magyarországról és külföldről egyaránt. Tavaly már közel kétszázötven lábosban főttek a birkahúsból készült ételek. A versenyre idén június 15-ig adhatják le jelentkezéseiket a vállalkozó kedvűek postai úton, faxon és a www.derynekarcag.hu holnapon is.
 
A június 25-27. közötti gasztronómiai programon, amely az Élő örökségünk című tudományos konferenciával kezdődik, idén részt vesznek Karcag testvérvárosainak delegációi is, a díszvendég település pedig a lengyelországi Krosno Odrzanskie lesz. A vendégeket a finom étkek mellett gazdag kulturális hagyományőrző és sportprogramokkal, konferenciával, kiállítással és népművészeti kirakodóvásárral is várják. A rendezvény célja, hogy a jegyzékbe került hagyományt minél szélesebb körben ismertté tegyék. A főzőverseny szombaton veszi majd kezdetét, emellett számos zenés-táncos műsorral, koncertekkel és kézműves foglalkozásokkal szórakoztatják a vendégeket egészen vasárnap estig. A részletes program megtalálható a www.karcag.hu internetes oldalon.Kedvcsinálóként a júniusi eseménysorozathoz szerda délután a kunsági hagyományokat bemutató, fotókkal, népművészeti- és pásztortárgyakkal, ünnepi terítékkel tarkított kiállítás nyílt a fővárosi Kossuth Klubban, ahol az érdeklődők megtekinthették a Karcag városát és a birkafőző fesztivált népszerűsítő pályázati filmet.Dobos László kifejtette, hogy az Alföld legnagyobb állattartó körzete a Nagykunság volt, ahol a XIX. századig legeltető gazdálkodás folyt, így a pásztorkultúrához kapcsolódóan a népi táplálkozási szokások is markánsan megőrződtek. Ezen a területen elképzelhetetlenek voltak az ünnepek - családi események, aratás, házépítés, társas munkák - birkatest, azaz birkapörkölt nélkül. A kunságban, így Karcagon is tökélyre fejlesztették a birkafőzés hagyományát: az állat minden egyes részét felhasználják, és kizárólag öntöttvas lábasban készítik el a birkaételeket.A mai napig fennmaradt a juhfej rituális osztásának hagyománya is: mindig a legrangosabb, a legidősebb vendég vagy a vőlegény násznagya kapja ezt a nemes részt.(forrás:hirextra)
Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu