2024. Április 24. Szerda György napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

« Vissza a hírekhez
Olvass karanténban2

2020-04-26 11:21:50

"Gyermekkorom boldog és felhőtlen éveit nagyon sok kedves öreg ember között töltöttem. Elsőként említeném drága jó nagyatyámat és nagyanyámat. Nem maradhatnak ki a felsorolásból az öreg nagynénik, nagybácsik, a nagyon kedves szomszéd nénik és szomszéd bácsik és a kedves ismerősök sem. A kedves régi emlékek felidéződnek bennem, mikor rájuk emlékezem. Eszembe jutnak bölcs tanácsaik, miket hosszú életük során szereztek és jóakaratúlag nekem és másoknak tovább adtak. Nagyon sok szívet-lelket vidámító humoros történetet (adomát) hallottam, helyi népszokásokat és az ezekhez kapcsolódó íratlan szabályokat. A kedves öregek télen egymás házához mentek tanyázni – főleg a szomszédok –, nyáron pedig a kapuban, kisszéken ülve mondták a különböző adomákat, történeteket. Legtöbbjüket még ők is az elődeiktől hallották. Emlékszem rá, hogy nyári délutánokon valamelyik öreg szomszéd néni kiült a kapuba, utána sorakoztak a többi szomszédok, főleg öreg nénik, hónuk alatt hozva a kisszéket. Mikor odaértek a kint ülőkhöz, a napszaknak megfelelően köszöntötték egymást, és a jövevény a már kint ülő mellé telepedett. Miután már ketten voltak ment a beszélgetés nagyban. Ezután akik érkeztek, szintén köszöntötték egymást és a jövevények hozzátették: Hasznos beszílgetíst! A már ott ülők felelték: Rísze legyík benne! Sokszor nyolcan tízen is összejöttek. Először megbeszélték a napi eseményeket, utána rákerítettík a sort a rígi dógokra. Ugyanúgy zajlott télen is a tanyázás, csak akkor a fűtött szobában, a kemence mellett." (Szerepi Nagy Attila)

Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu