2019. December 12. Csütörtök Gabriella napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - HortobágyA nap képe A Farkas család naplója Háromföldi Ki KicsodaEmlékek, történetek... Fotoalbum

15 éves születésnap
2019-12-11 14:42:41

A karcagi Györffy István Nagykun Múzeumba 15 éves születésnapi ünnepségre és az ezzel egybekötött fotókiállításra hívja és várja a kedves érdeklődőket a Pusztai Róka Nomád Hagyományőrző Egyesület 2019. december 14-én 14:00-től.

« Vissza a hírekhez
Saját sütés

2017-01-17 14:05:53

kemence.jpgEgyszer régen, a bátyáméknál voltunk a tanyán. Az udvarukon volt egy kemence  - még az előző tulajdonos hagyta rájuk - és anyukám addig emlegette a finom házi kenyeret, amit még gyerek korában evett, hogy hozzá kezdtünk kenyeret sütni. Hajnalban - öt órakor - keltett bennüneket, hogy dagasszuk be a kenyeret. Aztán felváltva a sógornőmmel gyúrtuk, gyömöszköltük a tészát. Már alig éreztem a karom, de anyukám azt mondta, hogy sokáig kell csinálni. Aztán abba hagytuk szegény tészta gyűrkölészését és hagytuk pihenni. Sokáig kelesztettük. addigra a bátyám és az uram begyújtottak a kemencébe. Azon egy kicsit elvitatkozgattak, hogy most hova is huzigálják a parazsat, de hát életünkben először csinálták. A kenyerek olyan szépek lettek, hogy csak ámultunk. Még két hét múlva is finom volt minden morzsája, mert természetesen haza is hoztunk belőle. Azóta mindig figyelem a kenyérsütésről szóló híreket. Aztán ennek kapcsán a kovászt is megismertem. Rátaláltam egy régi ladányi ismerősre - Barcsainé Icára - aki aztán tökélyre fejlesztette ebbéli tudományát. Elmentem hozzá. Kaptam tőle kovászt, mindenféle tanáccsal ellátott. Itthon azóta is próbálgatom. Ica megmondta előre, hogy ez a tevénység, a kovász nevelés türelemre, alázatra tanít. Most vagyok az elején, de már meghálálta a kovászom a figyelmemet.
kenyerem.jpgAz általam felélesztett kovásszal sütött kenyerem. Nagyon nem méregettem a hozzávalókat. Van benne kb. 70 dkg fehér liszt és 2 púpos evőkanál rozsliszt. Este csináltam az előtésztát, a pulton hagytam, másnap délelőtt tettem hozzá a lisztet, kb. 3 dl vizet és egy kicsit gyúrtam és félre tettem, majd amikor eszembe jutott újra gyúrtam egy kicsit. Ezt azt hiszem háromszor csináltam. Aztán betettem a hideg kamrába. Délután negyed öt körül beletettem a vaslábosba, betoltam a hideg sütőbe és 230 fokon fedő alatt elkezdtem sütni. Aztán 45 perc múlva levettem a fedőt, meglocsoltam vizzel és még sütöttem negyed óráig. Ilyen lett. Az uram megdicsért, hogy finom lett a kenyerem. Örülök. (írta:Csontos Gabriella)
Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó

Bagoly Irma nemezműves
www.facebook.com/irmanemez

Különleges, egyedi tűzzománcok
Karászi Judit
www.facebook.com/judit.karaszi

Szélmalom utca 1.
Báránd 4161
(30) 190 0499
www.facebook.com/baranditej/

A háromföld kincse
 kézműves szappanok
https://www.facebook.com/search/top/?q
=h%C3%A1romf%C3%B6ld%20kincse%

14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL Esküvői ruhaszalon 
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/riegel.cajon/

   talitabanner_1.jpg 
www.talita.hu

S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

kaiser.jpg
KARCAG
menu_kaiser.jpg

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu