2024. Április 20. Szombat Konrád, Tivadar napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

« Vissza a hírekhez
Hősök útján (11. nap)

2016-09-01 07:28:22

2016. augusztus 21. vasárnap E nap délelőttjén elbúcsúzott bajtársaitól Adorján Csaba, mert őt is elszólította munkája. Papp József vitte haza, aki villámlátogatást tett a huszároknál. A közös reggeli után vasárnap lévén egyen-ketten istentiszteletre, mások misére mentek, de a többség a lovak mellett, a kocsma teraszán készült az esti programra. Lovas Bálintnak ugyan nagyon fáj a lába, de igen várja már az esti táncházat. A Felszállott a páva c. népzenei versenyből ismert híres Bekecs Táncegyüttes és zenészeik jönnek Nyárádsellyére, hogy együtt múlassák az időt a hajdú-bihariakkal és a helyiekkel. Gyakoroltak is a hortobágyi táncosok. Bálint ebéd után a hegedűt is nyűtte rendesen.

tánc_1.jpg
Délután még volt egy nagyon szép és izgalmas túrájuk, bár most nem lóval, hanem traktor húzta remorkával mentek fel a Bekecs tetőre. A huszárfeleségeket a helyi plébános repítette fel személyautóval és ő nyitotta ki a kápolnát is, ahol csendesen emlékeztek az itt elesett katonákra.
t__nc_k__polna.jpg
A gyönyörű  kilátás mindannyiukat lenyűgözte, fotózkodtak, beszélgettek.
t__nc_bekecs.jpg
Kovács János és Kiss Bernadett
Miután lejöttek a Bekecsről este hét órakor a falu kisbírója hozta a dobját és a huszárokkal együtt felvonult a falu több utcáján, kidobolva és hirdetve az esti eseményt, melyre mindenkit szeretettel vártak.
t__nc_dob.jpg
Dénes, a nyárádselyei kisbíró
Visszaérve a felvonulásról az iskola előtti világháborús emlékműnél tisztelegtek és gyertyát gyújtottak az elesettek emlékére, majd elénekelték a magyar és a székely himnuszt. 
t__nc_gyertya.jpg

Vacsora után est fél tízkor csak úgy özönlöttek az emberek a művelődési otthonba Nyárádsellyén. Kicsik és nagyok, gyerekek és öregek, csecsemők és aggastyánok, nők és férfiak, lányok legények. Vasárnap volt, ÜNNEP. A Bekecs Táncegyüttes műsora előtt Csontos János hagyományőrző huszár százados a túra vezetője mondott köszönetet a nyárádsellyeiek szeretetteljes vendéglátását, majd kezdetét vette az egy órás műsor. Először a helyi gyerekek táncoltak, aztán Juhász Bálint a legfiatalabb huszár járta a hajdúsági verbunkot a színpadon.

t__nc_kicsik.jpg

A Bekecs Együttes nem hiába nyerte meg a népzenei vetélkedő különdíját. Műsorukat viharos tapssal jutalmazta a nyárádsellyei közönség. A színpadi produkciók után táncház vette kezdetét, mely hajnalig tartott. (Cs. G.)


Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu