2024. Április 19. Péntek Emma napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

« Vissza a hírekhez
Hősök útján (9.nap)

2016-08-23 09:46:57

2016- augusztus 19. péntek A nap úgy  kezdődött, hogy Berni lovának a lába nagyon fájt. A Zichy udvarházban zajló lovastáboros gyerekek mind köréje gyűltek, simogatták, szeretgették. Berni is próbálta ápolni, de ehhez állatorvos, gyógyszer kell.

Bernis.jpg

Jött is Noémi a csapat lódoktora és már készítette is elő az injekciót. Dollár, viszont egyáltalán nem örült ennek. Félt,  reszketett minden tagja. Dani és Jani a két hortobágyi legény speciális  módszert alkalmazott, hogy a ló megnyugodjon, illetve elviselje a szurit. Berni is próbált erős maradni, de látszott rajta, hogy  nagyon sajnálja kedvencét.  Megtörtént  az injekció beadása, de végül arra döntöttek, hogy Juhász Imre Ráró  nevű lova és Dollár lószállítóban utazik tovább a következő táborhelyre a gyalogos huszárokkal együtt.  Autóval egész hamar átértek Mikházára Janka István és felesége Mónika házához. A  két lovat kiengedték a lószállítóból azok örömmel legelték a friss, harmatos füvet. Négylábú barát is akadt nekik azonnal egy kutya személyében.  Janka István  mikházi gazdálkodó, huszártárs udvarán a lugasban foglaltak helyet. Került áfonya pálinka, bor, orda, sajt az asztalra. Berni az egyik huszár csákóját varrta meg, a házigazda bemutatta szaxofonos  tudományát. Mivel a Nyárád a falun keresztül folyik a lovakat levitték itatni és a lábukat megáztatni a hűs folyóvízben.

ny__r__d.jpg

A lovasok hírrel voltak, hogy nem soká megérkeznek  a Janka tanyára. A gazda fia, a kis Pisti quadra pattant és mutatta az utat.

quad.jpg

Mikháza fölött, gyönyörű helyen  van a Janka Tanya. Azonnal neki láttak a lovak helyének kialakításához, a fiatalok a quaddal ismerkedtek.

quad1.jpg

A lovasok, mint ahogyan Bíró Zsuzsiék megjósolták, kb. hét óra alatt tették meg a 34 km. Mint elmondták két alkalommal álltak meg pihenni és nagyon kellemes időben (nem volt nagyon meleg, az eső sem esett), jó hangulatban telt az út Vajdaszentiványról, Mikházra.

csapat.jpg

Noémi és Zsuzsi nem először teszik meg ezt az utat. Minden év októberében itt pihennek meg és mennek fel ünnepelni, emlékezni a Bekecs tetőre. A huszárok örömmel nyergeltek le, de Bodnár Dani még vagy két óra hosszat nevelte, fárasztotta Buga nevű lovát, aki nem jól viselkedett az út során. Majd lementek itatni a Nyárádra. A házigazdák  hatalmas tábortüzet raktak, hogy vacsora és sötétedés után köréje gyűlve múlassák az időt.

t__bort__z.jpg

Juhász Imre családja is megérkezett.  Most is előkerült a foci és ha nem is vérre, de győzelemre ment a harc a két csapat között. Megjöttek a torboszlói kopjások is, Mónika isteni finom gulyást készített, amit jó ízűen fogyasztottak, majd előkerültek a zeneszerszámok (tangóharmonika, szaxofon, hegedű) és messzire elhallatszott a katona nóta. (Cs.G.)

 

Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu