2024. Április 16. Kedd Csongor napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

« Vissza a hírekhez
Hősök útján (6. nap)

2016-08-22 14:02:36

2016. augusztus 17. kedd
A krónikás és a nagyérdemű csak azt látja, hogy a huszárok  miként parádéznak lovaikkal Besztercén, Somkeréken, Bethlenben, Árpástetőn, Magyardécsén, Szépkenyerűszentmártonban, Kékesen, Szentmátéban.
vonul__s.jpg
Igen, egy-egy eseményen (koszorúzás, emlékezés, ünnepség, stb.) megjelennek és élő díszletet adnak.
vonul__s3.jpg
Köszöntés Kékesen
De mi munka rejlik egy-egy ilyen  felvonulásban, tiszteletadásban?! Elöször is, hogy a ló mindent megcsináljon a gazdájának, amit az kér,  olyan viszonyban kell lennie az emberrel, hogy ez menjen minden alkalommal. Feltétel nélküli szeretetet, alázatot követel mindkettőtől.
Juh__sz.jpg
Papp József, Kiss Bernadett és Juhász Imre itat
Ezek az emberek  hobbiból tartják  lovaikat, félszavakból, mozdulatokból értik egymást, ezért van az, hogy ilyen alkalomkor  - ami szokatlan embernek, lónak – fegyelmezettek, ügyesek. Az ilyen túrák idején, amikor együtt fekszik és kel a huszár a kedvencével talán jobban feltölti az emberi test akkumulátorát, mint egy wellness hétvége. Kiszakadni a hétköznapok taposómalmából, együtt lélegezni a lóval, kipróbálni, hogy mit bír el az emberi természet ilyen körülmények között. Feszegetni a határokat – mind türelemben, mind fizikai erőnlétben.
egy__tt.jpg
Indulás előtti megbeszélés Somkeréken
Erről is szól a Gróf Tisza István Lovas Emléktúra. Meg arról, hogy hogyan tud a 20 éves és a 60 éven felüli ember együtt élni két hétig egymásra  utalva jóban-rosszban. Hogyan segíti egymást a volt mezőpaniti polgármester, és a nádudvari lovasoktató?  S hogyan segíti egymást az erdélyi és az anyaországi és hogyan a román ember? Az út során rengeteg jó szándékú, segítőkész emberrel találkoztak eddig.
Nagynyulason például egy román család telkén szállásolták el magukat.  Kaptak lucernát, széket, asztalt, kanalat, s milyen jó, hogy szót is tudnak érteni vele.
rom__n.jpg
Bartha Mihály, megyei tanácsos, a volt mezőpaniti polgármester és a román vendéglátó
A Gróf Tisza István Lovas emléktúra Beszterce-Naszód megyében az RMDSZ és a Bethlen Gábor Alap támogatásával  valósult meg.(Cs.G.)
Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu