2024. Április 16. Kedd Csongor napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

« Vissza a hírekhez
Hősök útján(1. nap)

2016-08-16 12:31:12

2016. augusztus 12. péntek
Hajnalban kelt a csapat, hogy a lovakat elrendezve, megnyugtatva be tudják vagonírozni  azokat a lószállítóba, majd elindultak a határ felé.  A huszárok személyautóval követték őket. A határnál gyors és szívélyes ellenőrzés után folytatták útjukat. Irány Szilágynagyfalu! Ott egy ismerősnél pihentek meg.

Lovas1.jpg
A „hepehupás vén Szilágyban „ - Adyt idézve – szépen haladt a huszár karaván.  Ezután négy órás út állt előttük, mely végén Beszterce városának határában találkoztak a marosi huszártársaikkal.
lovas3.jpg
Dés előtt hatalmas kocsi sor torlódott fel – hétvége van, vagy haza vagy vikendezni mennek az emberek. Az eső is eleredt, kicsit lelassult az előrehaladás.
lovas2.jpg
Besztercére érve, a város kapujában alig találtak egymásra a huszárok és a helyiek képviselői, és itt is elkezdett az eső cseperészni.  Letáboroztak a város egy forgalmas nagyáruházának parkolójában. Itt  engedték ki a lovakat a lószállító autókból, végre azok is talajt érezhettek a lábuk alatt.
lovas4.jpg
Szakadó esőben felnyergelték a lovakat, átöltöztek díszegyenruhába és végigvonultak a város főutcáján. A Magyar Házhoz érve virágeső  fogadta a debreceni huszárokat. l6:00-kor emléktáblát avattak Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke, Pajna Zoltán a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke, Beszterce város polgármestere, valamint Csulák Péter magyar konzul jelenlétében. Az ünnepi eseményen a helyi táncegyüttes tagjai adtak hangulatos műsort.
lovas5.jpg
Az emléktábla leleplezése a történelmi egyházak képviselőinek áldásával, szenteléssel történt.  Az ünnepség a Himnusz eléneklésével ért véget. 
lovas8.jpg
A napot Somkerék településen zárták, ahol Becski Éva a Bástya Egyesület nevében köszöntötte a fáradt katonákat és felszolgálták a családja által főzött finom vacsorát az éhes huszároknak.
lovas9.jpg
Élményekben gazdagon tértek nyugovóra.
A Gróf Tisza István Lovas emléktúra Beszterce-Naszód megyében az RMDSZ és a Bethlen Gábor Alap támogatásával  valósult meg. (Cs.G.)
Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu