2020. Január 21. Kedd Vince napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - HortobágyA nap képe A Farkas család naplója Háromföldi Ki KicsodaEmlékek, történetek... Fotoalbum

Ünnep
2020-01-12 21:29:44

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a földesi Karácsony Sándor Közösségi Házban 2020. január 24-én, pénteken 17:00 órától Dalok a labdatérről (Ady 100) Pető István versmondó és a Körömvirág Együttes zenés, irodalmi előadása. 

« Vissza a hírekhez
Pünkösdi hétvégénk

2016-05-19 09:25:52

Hűvös, szeles, esős Pünkösd volt a 2016. évi.  Bár már sokszor invitáltak bennünket, de az idén jutottunk el először erre a szép ünnepre Sárospatakra. Árpád-házi Szent Erzsébet Sárospatak szülötte. A város évente visszatérő eseménye az 1231-ben elhunyt, majd 1235 Pünkösdjén szentté avatott királylányra való emlékezés a Pünkösdi Szent Erzsébet Ünnep. A misztériumjáték során az alábbi eseményeket elevenítették fel: I. Leánykérés – a sárospataki Rákóczi várnál, II. Erzsébet búcsúja a keresztes hadjáratba induló férjétől, Lajostól – Makovecz tér, III. Erzsébet a szegények szolgálatának szenteli életét – Hild tér, IV. Szentté avatás – Bazilika. Erzsébet azok közé a szentek közé tartozik, akiknek sugárzása nem csökken, fénye minden kor minden emberének világít. (forrás:sarospatak.hu)
S__rospatak2016.jpg
Vendéglátóink Révész Kornél és felesége Sólyom Enikő (a jobb oldali képen) - a sárospataki Art-Ért Művészeti Iskola tanárai - a szekeret, mely a kis Erzsébetet Eisenachba vitte az idén is nagy gonddal diszítették. Sőt már azt is láttuk, hogy Révész Kornél (a bal oldali képen) kapitány urunk a csizmáját miként tisztítja fényesre, hogy a menet élén büszke, szép lován jól mutasson.
P15_05_16_09.12.jpgp1070429_custom.jpg

A misztérium játék gondolata sok-sok évvel ezelőtt született a patakiakban. Fel is kell eleveníteni és a mai kor emberéhez közelebbi is kell vinni a történelmi alakok életét, példáját. Az egyháznak is figyelni kell arra, hogy szentjeiket megismertessék az emberekkel. Az ilyen események megmozgatják a helyieket, egyre jobban magukénak érzik így a várost, személyes ismeretségbe kerülnek a főszereplővel. 
dsc_0153_custom.jpg
Ott kísértük mi is a kis Erzsébetet, aki négy évesen került egy idegen országba, idegenek közé. (a fotón Révészné Sólyom Enikő és Révész Janka, mint a kis Erzsébet a 2012-es ünnepen)
P15_05_16_15.07.jpg
Aztán szeretett férjét elbúcsúztatja (a lenti képen), aki háborúba megy, majd a következő jelenetben hálát ad az égnek, hogy legalább drága testét visszakaphatta és eltemethette. Királyi koronáját, palástját letette és a szegényeknek, betegeknek szentelte ezután életét. Huszonnégy éves korában halt meg, de addigi életében annyi jót és figyelemreméltót cselekedett, hogy szentként emlegették. A negyedik jelenet már a szentté avatás szertartását idézte. Borongós, esős időben jártuk végig Árpádházi Szent Erzsébet rövid életének legemlékezetesebb mozzanatait. Korhű ruhákban, fegyverekkel felvértezve vonultak a lovasok, a zászlóforgatók, a dobosok, a lovagok, a gazdagok, a szegények. Sajnos az utolsó jelenet megvalósítása nem sikerült eléggé, mivel az időjárás is közbe szólt, a hangosítás is elromlott, így a katarzis elmaradt. Talán jobb lenne, ha ez a jelenet a templomban zajlódna le, hiszen akkor nem keveredne a vásári kompánia a Szent Erzsébet misztérium játék résztvevőivel, nézőivel.
P15_05_16_15.27.jpg
Társaságunkban megfogalmazódott, hogy jövőre mi is felöltözünk korhű ruhákba és úgy veszünk részt a felvonuláson. Tisztelegve ezzel az előtt a fiatal asszony előtt, aki kora uralkodói családjaiból kiemelkedve olyan mintát, életeszményt adott, amely ma is követésre méltó. (írta: Csontos Gabriella)
Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó

facebook.com/elnijohaz/

Edit vár szeretettel


Bagoly Irma nemezműves
www.facebook.com/irmanemez

Különleges, egyedi tűzzománcok
Karászi Judit
www.facebook.com/judit.karaszi

Szélmalom utca 1.
Báránd 4161
(30) 190 0499
www.facebook.com/baranditej/

A háromföld kincse
 kézműves szappanok
https://www.facebook.com/search/top/?q
=h%C3%A1romf%C3%B6ld%20kincse%

14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL Esküvői ruhaszalon 
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/riegel.cajon/

   talitabanner_1.jpg 
www.talita.hu

S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

kaiser.jpg
KARCAG
menu_kaiser.jpg

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu