2020. Január 21. Kedd Vince napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - HortobágyA nap képe A Farkas család naplója Háromföldi Ki KicsodaEmlékek, történetek... Fotoalbum

Ünnep
2020-01-12 21:29:44

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a földesi Karácsony Sándor Közösségi Házban 2020. január 24-én, pénteken 17:00 órától Dalok a labdatérről (Ady 100) Pető István versmondó és a Körömvirág Együttes zenés, irodalmi előadása. 

« Vissza a hírekhez
Bab nélküli bableves

2016-04-01 16:16:13

2016-ban igen rövid volt a farsangi idő és korán volt húsvét ünnepe is. Anyukám és az én drága jó uram március végén ünneplik a születésnapjukat, így húsvétkor újra együtt volt családunk. Készültünk most is, előre megterveztük a menűsort, melyik nap mit eszünk, mikor mit főzünk, szép sorban. Szombaton este feltettem a sonkát főni és úgy gondoltuk, hogy a sonkalé lesz az alapja a finom bablevesnek, amit majd vasárnap tálalunk fel. Húsvét első napján viszont olyan ragyogó napsütésre ébredtünk, hogy az uram mise után gyorsan megtisztította a zöldségeket, beleaprította a sonkalébe és azonnal kiment az udvarra, hogy a  fűszernövényeket - amit egy idő óta gondosan gyűjt és vásárol - elültesse. Miután már félig kész volt a kerti munkával bejött a konyhába, hogy megnézze a levest. A lábas fölé hajolt, jól megkavarta és megkóstolta, majd  azt kérdezi tőlem, hogy hol van a levesből a bab?
- Hát tudom én? - kérdezem s nézek rá meredt szemekkel. a gyerekek is kacagtak, hogy a bablevesből csak a legfontosabb maradt ki majdnem, de még időben észrevettük és pótoltuk a hiányt. Szóval izgalmas perceket töltöttünk a tűzhely mellett, de a legjobb és a legszebb idő az udvaron ért bennünket. Lehoztuk a padlásról a kölcsönbe kapott libikókát, csúzdát.
P30_03_16_12.22.jpg
Felkerültek a fára a hinták, megtaláltuk a műanyag kismotort is. A lányok - Blanka, Lilla és Luca - tojás, nyuszi és csibe keresésbe kezdtek, majd miután mindet megtalálták a fűben, a fa és bokor alatt természetesen a játékokra vetették magukat. A férfiak fél szemmel figyelték őket, de közben tudtak pálinkázni, beszélgetni. A hölgyek benn, a lakásban vitték a szót. Az én karomban Jázmin unokám elaludt a jó levegőn. No, ilyenkor szeretném megállítani az időt! Azért írom le, mert fotókat nem készítettünk, de szerintem mindenki elraktározta a szívében ezt a napot.
P30_03_16_11.46.jpgP30_03_16_11.48_1_.jpgHúsvét hétfő délutánján régi szokás szerint egy baráti házaspárnál gyűltünk össze, hogy a fiúk megocsoljanak bennünket lányokat, asszonyokat. Kikérdeztük egymást, hogy mi történt az elmúlt egy évben a gyerekeinkkel. Hol tanulnak, melyiknek mikor lesz az esküvője, kinek mi a búja, öröme. Másnap csináltam képeket a kertről. Tojások díszítik nálunk mindig a diófát húsvétkor és a fűszerkertünk olyan, mint egy arborétum. Minden növény tövében kis táblácskára fel van írva a neve. Már nyílik a pitypang, készülhet belőle majd a szörp és a méz. Üvegbe zárjuk a tavaszi napsütést! (Írta: Csontos Gabriella)
Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó

facebook.com/elnijohaz/

Edit vár szeretettel


Bagoly Irma nemezműves
www.facebook.com/irmanemez

Különleges, egyedi tűzzománcok
Karászi Judit
www.facebook.com/judit.karaszi

Szélmalom utca 1.
Báránd 4161
(30) 190 0499
www.facebook.com/baranditej/

A háromföld kincse
 kézműves szappanok
https://www.facebook.com/search/top/?q
=h%C3%A1romf%C3%B6ld%20kincse%

14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL Esküvői ruhaszalon 
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/riegel.cajon/

   talitabanner_1.jpg 
www.talita.hu

S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

kaiser.jpg
KARCAG
menu_kaiser.jpg

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu