2020. Október 30. Péntek Alfonz napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe A Farkas család naplója Háromföldi Ki KicsodaEmlékek, történetek... Fotoalbum

20 éves évforduló
2020-10-24 15:18:26

A kisújszállási Mellofon Fúvós Együttes húsz éves jubileumi koncertje 2020. november 7-én, szombaton 17:00-től a kisújszállási Vigadó épületében. 

« Vissza a hírekhez
A mi kis játszóterünk

2016-03-18 10:36:22

 
Nagyon vártam már, hogy kimehessek a kertbe valamit tenni-venni. Ezen a télen (2015/16) nem esett hó csak egyszer, az is alig takarta be a fázós földet. A lakásban már alig volt maradásom, sóvárogva álltam az ablak előtt, hogy talán ma kimehetek majd a kertbe, ahol még csillog a víz a tavalyi veteményesen. Aztán március 12-én felragyogott a nap, és délben kirohantam és felástam egy nadrágszíjnyi földdarabot a járda mellett. Azért ezt, mert itt a füvet már nem nagyon tudtuk nyírni és ide parányi gyógynövényes és füszerest terveztem. Igen jólesően elfáradtam az ásásban. A kert kicsit vadregényes, nincs benne semmi rendszer, itt is ott is egy-egy ibolya bokor virít.
          index2.jpg                                   index5.jpg  
Eszembe jutott, hogy anyukám minden Húsvét előtt nem csak a lakást takarította ki, hanem neki esett a virágoskertnek, hogy ha jönnek a locsolkodók szépet lássanak már az udvaron is. Anyósomék a tavaszi ünnepre már felköltöztek a zempléni kis faluban lévő házukba, hogy elkezdjék a hatalmas udvart rendbetenni, a ház előtti virágoskertet ráncba szedni. Ha ezt felemlegetjük az urammal mindig arra a megállapításra jutunk, hogy a kert az élet meghosszabbítását szolgálta a szüleinknek. Bár apósomék házához hatalmas udvar tartozott, amiben a fűnyírás is több napig tartott, anyukámék pedig a házhoz tartozó veteményesen kívül egy hobbi kerttel is büszkélkedhettek. Mindez annyit jelentett számunkra, hogy sokszor kérték a segítségünket, amit mi immel-ámmal teljesítettünk, pedig volt más bajunk és problémánk is és egyébként sem volt valami nagy ándungunk a dologhoz. Ezt átgondolva a mi udvarunkon tenyérnyi a veteményes, parányi sáv lesz a fűszeres. A mi kis kertünk olyan, mint egy kis játszótér, ahol éppen annyi a dolgunk, amitől egészségesen elfáradunk. Egyenlőre bírunk is vele, sőt egyre jobban szórakoztat és edz bennünket. Az ásás utáni napon kinn főztem az ebédet a Salgó tűzhelyes nyári konyhán. Paprikás krumpli volt fodros tésztával. Az uram kitisztította a madáritatót.
    index4.jpg     index6.jpg
A fűszerkertben már van levendula - két fajta is - rozmaring, menta, citromfű és egy olyan növény, amit tavaly hoztam Horvátországból. Azt hittem akkor, hogy levendula, hiszen ezüstös, keskeny levelei arra engedtek következtetni. Egész télen gyönyörűen virított. Most megsodorva és megszagolva levelét arra jöttem rá, hogy nem levendula, hiszen teljesen olyan illata van, mint a currynek.
index7.jpg
A közösségi portálon megosztottam a növény fotóját és kértem segítséget a beazonosításához. Jöttek is a kommentek és az uram volt tanítványa, a ma már országos hírű kutató biológus  - és többek is megerősítették - fejtette meg számomra a talányos növény eredetét. Curry nevelődik az udvarunkon. No, aztán kaptam még aznap két másik különlegességet: citrom illatú kakukkfüvet és tárkony töveket ajándékba. Tehát gyarapodik a fűszerkertem. Végezetül ajánlok egy dalt Kiss Ferenc barátunktól, aki felsorolja szinte az összes gyógy- és fűszernövényt ebben a szerzeményében. (Írta: Csontos Gabriella)
           
Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó
a háromföld lakóinak


Dorinette Műhelye
www.facebook.com/Dorinette

www.facebook.com

facebook.com/elnijohaz/

Edit vár szeretettel


www.youtube.com/channel

Marida Patchwork
termékek

www.facebook.commaridapatchwork

Szélmalom utca 1.
Báránd 4161
(30) 190 0499
webshop: www.baranditej.hu
PÉTER HÁZHOZ IS SZÁLLÍT!
www.facebook.com/baranditej/

A háromföld kincse
 kézműves szappanok
https://www.facebook.com/search/top/?q
=h%C3%A1romf%C3%B6ld%20kincse%

14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL Esküvői ruhaszalon 
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/riegel.cajon/

   talitabanner_1.jpg 
www.talita.hu

S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu