2024. Április 16. Kedd Csongor napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

« Vissza a hírekhez
Ismét nagy erdélyi huszártúrára készülnek a lovasok

2016-02-24 08:37:19

husz__rok.jpgA huszárbandérium tagjai, először katonás szemlén, eligazításon vettek részt, majd az erdélyi és hazai vendégek és támogatók jelenlétében, beszámolókat hallgattak meg a sikeresen zárult előző évi eseményekről. Egyben vázolták a 2016. év várható huszárdíszelgéseit is. Külön kiemelték, hogy idén is több emlékesemény kapcsolódik majd az első világháború száz éves történéseihez. Idén – immár sokadik alkalommal – hatalmas erdélyi huszár lovas túrát szerveznek, augusztusban a romániai bajtársakkal együtt, gróf Tisza István Emléktúra névvel, ez évben Beszterce-Naszód megyében. A programon elhangzott, hogy a Hajdú-bihari Napló, a debreceni Méliusz-könyvtár és bandérium közös együttműködésének köszönhetően kiállítást és szakmai konferenciát tekinthetnek majd meg az érdeklődők az első világégés emlékeiből…A huszáresemény érdekes színfoltja volt, Meleg Vilmos nagyváradi színművész önálló előadása, mely az 1869-1918 között prosperált, Magyar Királyi Debreceni 2. Honvéd Huszárezred életének pár megrázó eseményét villantotta fel, szuggesztív erővel. A rövid műsor ősbemutatója volt ez az esemény. A programon a sok önkéntes munka elismeréséül az egyesület elnöke elismeréseket adott át, így Adorján Csabának, Ladányi Sándornak (Romániai, Koltó) és Sarudi Sándornak, valamint emlékjelvényt kaptak a bandérium támogatói. A huszárprogramon második alkalommal került átadásra a 2015-ben, az egyesületi elnök által alapított, az „Év huszárja” kitüntető elismerés. Ez évben Szoboszlai Endre nyerte el a kitüntetést, aki a bandériumi munkát immár negyed százada segíti, aki korábban több szép huszárló tulajdonosa is volt, és húsz éven át minden felvonuláson nyeregbe is pattant. Bár ma már inkább a szervezési munkát, és a gyalogos díszegységet vezeti, még ma is szolgál minden állami ünnepnapon, és sok más térségi eseményen, mint zászlótartó díszőr, és őt érte a megtiszteltetés, hogy nemrég a debreceni Székelyek Parkjában felvonhatta a székelyzászlót a magyar miniszterelnök-helyettes és több romániai politikus jelenlétében – tájékoztatta lapunkat Csontos János, a huszáregyesület elnöke.(forrás:www.erdon.ro)
Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu