2024. Április 18. Csütörtök Andrea napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

« Vissza a hírekhez
Darufesztivál a Hortobágyon!

2015-10-22 21:52:15

daruunnep_2012.jpgA daruvonulás az egyik leglátványosabb természeti jelenség a Hortobágyon, ahol évről-évre egyre több daru vonul át, illetve tartózkodik huzamosabb ideig a halastavakon. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság ekkor nemcsak rendszeresen szervez túrákat és előadásokat a darvak életének megismerésére, a madarak szabad természetben történő megfigyelésére, hanem ekkor szervezi meg a már hagyományos Daruünnepet, mely idén először 3 napos Darufesztivállá teljesedett ki - 2015. október 23-24-25. A Darufesztivál a daruvonulás időszak kiemelt turisztikai eseménye: A természet őszi ünnepe. A Darufesztivál idején díszbe öltözik a falu és a darvaké a főszerep. A háromnapos gasztronómiai, kulturális és terepi madarász rendezvényen többek közt megvásárolhatóak lesznek a hortobágyi autentikus bográcsos ételek, a „Daru receptverseny” díjnyertes étkei. Ez utóbbiak alapanyagául a darvak által is fogyasztott táplálékok szolgálnak. A fesztiváli hangulat nem nélkülözheti a népzenei és térségi kulturális csoportok, művészeti együttesek fellépését. Mindezeken túl népművészeti kirakodóvásárban Nemzeti Parki Termék-védjegyesek kínálják majd portékáikat, valamint a kézműves játszóházban téli szobadíszeket, madárkalácsokat, valamint töklámpásokat készíthetünk. A Daru-Expo keretében bemutatkoznak a hazai nemzeti parkok, zöld civil szervezetek. Játékos formában lehet megismerni a természeti értékeket, a daru életét, a Madárbarát kert programot. A fesztivál fénypontjai a hajnali-, nappali- és alkonyati darules túrák lesznek, melyeken a nemzeti park szakemberei előadást tartanak a darvak életéről, majd ezt követően terepi program keretében bemutatják az éjszakázó helyükre behúzó darutömeg lenyűgöző látványát. Október 25-én, vasárnap a „Puszta Határok Nélkül” játék zajlik, amin a „Hortobágy, Világörökségünk a Puszta”, vagyis a Hortobágyi Nemzeti Park településeinek csapatai mérik össze ügyességüket egy izgalmas és látványos hagyományokat tisztelő ügyességi játékban. Október 24-én, szombaton a Darufesztivál közvetlen szomszédságában zajlanak a Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep látványos eseményei is. (forrás:foldmuvelesugyiminiszterium.hu)
Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu