2024. Április 16. Kedd Csongor napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

« Vissza a hírekhez
Brigigyó, kuttyogtató, szarvidomító, kisasszonyhintó Nagyrábén

2015-06-25 17:19:25

v__nyaig.jpgKözel kétezer mezőgazdasági gépet és néprajzi használati tárgyat, szerszámot sorakoztat fel Ványai Gusztáv a Mezőgazdasági Hagyományok Gyűjteményében Nagyrábén. A kiállítás az Okos gépek – találékony emberek címet viseli, gazdája elismerését fejezi ki a lángelméjű vagy „csupán” leleményes alkotójuk és a fortélyos gépek előtt. Gyermekkorában kezdődött Ványai Gusztáv gyűjtőszenvedélye, nagyapjának könyvtára indította a kultúra iránti fogékonyságra. Debrecenben szerezte diplomáját az – akkori nevén – Agráregyetemen, majd a filozófia szakot is elvégezte. Ez a furcsa párosítás személyiségéből fakad, szereti bölcsész módon, sajátos szemszögből magyarázni a világ dolgait. Pedig közben két lábbal a földön áll. Négyszáz birkáját saját legelőjén tartja, gyapjuk és a bárányok eladása jövedelmez neki. Gyümölcsösében másfél hektáron kajszibarack, két és fél hektáron szilva terem, 15 éve saját főzdéjében főz pálinkát belőle. Benedek Elek meséit átolvasva választotta ki a karcsú palackba zárt gyümölcspárlatok neveit: Csengő barack, Mosolygó alma, Szóló szőlő – írta az üvegekre, a Szelíd szilvát és a Pipacsos meggyet pedig maga költötte hozzá. Otthon árulja és kocsmákba hordja a tüzes vizet, és lehet kóstolni, vásárolni a gyűjtemény látogatása során is. Sőt! Tavasztól őszig főtt ételt is lehet rendelni, melyet a háznál főznek, és az udvaron, tető alatt fogyasztanak el a csoportok. Legutóbb olyan jól sikerült a rábéi raguleves a rozmaringos báránysülttel és a mézes zserbóval, hogy az egyik vendég kihívatta a szakácsot, és kezet csókolt neki. (teljes cikk:turizmusonline.hu)
Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu