2024. Április 19. Péntek Emma napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

« Vissza a hírekhez
Ülő alkalmatosságok az Érmellékről

2010-03-02 08:45:34

szek.jpg2010. március 4-én (csütörtökön), 17 órától „Székfaragó mesterek az Érmellékről” című kiállítás megnyitójára kerül sor a püspökladányi Karacs Ferenc Múzeumban. Régi és új sással bekötött székek, hárságyak és karos padok Dr. Kéri Gáspár gyűjteményéből. Köszöntőt mond: Arnóth Sándor, polgármester. A kiállítást megnyitja: Galánfi András fafaragó, a Népművészet Mestere. A kiállítást rendezte: Vetró Mihály. „Az Érmellék a romániai Bihar megye északi részén, a Kraszna és a Berettyó között elterülő néprajzi tájegység. A hozzátartozó 65 település közül négy magyarországi (Álmost, Kokad, Bagamér, Létavértes). Ady, Kölcsey, Kazinczy szülőföldje és Vörösmarty által megénekelt történelmi borvidékek egyike.  A jelenleg már lecsapolt érmelléki mocsaras helyeken még mindig megterem a sás, mely alkalmas a hasított fából készült ülőalkalmatosságok bekötésére és szerencsére még mindig vannak művelői ennek a nagy hagyományú népi mesterségnek. Kiállításunk célja az, hogy mások is ehhez kedvet kapjanak és a közönség megismerje és megszeresse ezeket a mai lakásokba is beilleszthető, csak természetes anyagokból készült esztétikus, tartós, olcsó és praktikus ülő és fekvő bútorok.”  (Dr. Kéri Gáspár) A kiállítás megtekinthető április 4-ig, hétfő kivételével 10-16 óráig. KAPCSOLÓDÓ PROGRAM:2010. MÁRCIUS 13-ÁN (SZOMBATON), 14-16 ÓRÁIG A NÁD ÉS GYÉKÉNY NAPJA címmel"A Sárrét adományai és hagyományai" családi múzeumi sorozat következő foglakozására kerül sor.
Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu