2024. Április 16. Kedd Csongor napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

« Vissza a hírekhez
Hiánypótló film a kunokról

2015-02-17 12:02:39

kunok.jpgHiánypótló ismeretterjesztő filmet mutat be a Duna és a Duna World Televízió a hazánkba települt kunokról. Aki kicsit foglalkozik a történelmünkkel, az tudja, hogy IV. Béla a 13. században telepítette Magyarországra a kunokat. Egy átlagos magyar tudása talán ennyiben ki is merül erről a népcsoportról. Honnan jöttek a kunok, vannak-e ma is fellelhető gyökereik? Mit adtak a történelmünkhöz és vándorlásaik során a világ kulturális örökségéhez? Mindezeket megtudhatjuk a „Keletről jött emberek-Kunok” című ismeretterjesztő filmből. Kenyeres Gyula - producer: A „Keletről jött emberek-Kunok”  elkészítésének fő oka, hogy jómagam karcagi kunként és a Kunszövetség alapító tagjaként érintett vagyok a témában. Másrészről, aki filmekkel foglalkozik, az előbb-utóbb eljut oda, hogy a felmenőiről is forgasson. A film hiánypótló alkotás is, hiszen a magyarok eleve kevés ismerettel rendelkeznek a kunokról. A kunok története azért is érdekes, mert a Magyarországon történt letelepedésük előtti korszak elég jól dokumentált, így több, tényen alapuló ismerettel is rendelkezünk róla. A kunok 1279-ben kapták meg a királytól  kollektív nemesi címet. A kollektív nemesség rendszere a kun ember számára kevesebb kötöttséggel járt, amelynek köszönhetően szabadabban is gondolkodhattak. Ma is sok híres közéleti személy vallja magát kunnak. Csak példaként említve: Csukás István író, Berecz András mesemondó, Varga Mihály és dr. Fazekas Sándor miniszterek. Közülük többen is megszólalnak majd a filmben. Számos érdekességet teszünk a 2x52 perces filmbe. Az egyik ilyen a kazahsztáni Otrar romváros, amelynek húsz négyzetkilométerén csak úgy hemzsegnek a régészeti kincsek: nyílhegyek, csontvázak, fűthető fürdők és házrészek maradványai stb. A vályogváros bizonyíték arra, hogy őseink irányítottak komoly városokat is, nem csak jurtában laktak. Ez egy óriási feltárás, amelyben akár a magyar régészek is szerepet vállalhatnának. A filmet az alábbi időpontokban sugározza a televízió: Duna World Keletről jött emberek - A kunok 2/1. 2015.02.17. 17:45. Duna World Keletről jött emberek - A kunok 2/2. 2015.02.24. 17:45. DunaTV Keletről jött emberek - A kunok 2/1. 2015.02.19. 15:30. DunaTV Keletről jött emberek - A kunok 2/2. 2015.02.26. 15:30. (forrás:gondola.hu)
Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu