2024. Április 20. Szombat Konrád, Tivadar napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

« Vissza a hírekhez
A híres biharnagybajomi

2010-01-21 18:41:04

hires_hegyesimarton.jpgHegyesi Márton (1846 - 1907) történetíró, ügyvéd, lapszerkesztő
A historikus szakmabelieken – had-, hely- és irodalomtörténészeken – kívül ma már kevesen ismerik az egykori jeles váradi ügyvéd, szerkesztő, Hegyesi Márton nevét, aki 1846. július 10-én született Biharnagybajomban földműves, akkor még jobbágy szülők gyermekeként. Iskoláit szülőhelyén és a debreceni Református Kollégiumban végezte; mezei jogászként folytatott tanulmányait – közben a Beöthy családnál nevelősködött, ahova később be is nősült; második felesége Beöthy Eszter volt – pedig az eperjesi jogakadémián magánvizsgával (1870) zárta. Rövid budapesti „bojtárkodás” után 1873. január 1-jén Nagyváradon nyitott ügyvédi irodát. Több mint négy évtizedes praxisa alatt számos híres és hírhedt pörben jeleskedett; ő volt például 1898-ban az agrárszocializmussal is gyanúsított, ám inkább „csupán” a kegyetlen adóvégrehajtás miatt lázadó, a községházát megostromló bagaméri zendülők védője.

 
A szülőfaluját is magában foglaló bárándi kerületet függetlenségi programmal két cikluson át képviselte az Országgyűlésben (1875-1881).Történeti, jogi tárgyú és napi kérdésekkel foglalkozó publicisztikai cikkei már a hetvenes évektől megjelentek a helyi, nemkülönben az országos lapokban. Szerkesztőként a 48-as Biharmegyei Lapoknál mutatkozott be (1880-1881). Pár hónapig szerkesztette Nagyváradot is (1890), majd pedig – nagy fordulással – a szabadelvű párt jeles orgánumának, a Szabadságnak lett felelős szerkesztője (1899-1904). Hegyesi Márton tevékenységének máig maradandó elemét historikus munkássága képezi. Rendszeresen írt történeti lapokba; a nyolcvanas években a Bihar Megyei Régészeti és Történelem Egylet titkára volt; kutatóként az akkor még közeli „kortörténetnek” számító forradalom és szabadságharc emlékeinek – benne visszaemlékezéseknek – a gyűjtése, rögzítése és földolgozása foglalkoztatta. Ekként szoros kapcsolatba került a kolozsvári 1848-49-es Országos Történelmi Ereklye Múzeummal. Jelentős könyveit említjük. A Biharvármegye 1848-49-ben címűt, amely a jeles reformellenzéki, majd forradalmi főispán és szabadságharcos kormánybiztos „Beöthy Ödön arcképével és életrajzával” 1885-ben jelent meg Nagyváradon, valamint a Franklin Társulat által 1898-ban kiadott hadtörténeti művét (Az 1848-49-iki harmadik honvédzászlóalj története). Hegyesi Márton 1907. március 14-én halt meg. Egész, háromezer kötetnyi hagyatéka kalandos úton a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeumba jutott (1954). Ez az anyag értékekben igen gazdag. Ruszoly József, jogász professzor (forrás: www.biharnagybajom.hu)
Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu