2024. Április 19. Péntek Emma napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

« Vissza a hírekhez
Több mint kétszáz helyen rotyog a birkapörkölt

2014-06-27 10:02:48

karcagi_birkaporkolt4.jpg2014. június 27-28-án Karcagon XVI. Karcagi Birkafőző Fesztiválon, ahol a hungarikummá nyilvánított főzési módszerrel készítik a híres birkapörköltet. Szepesi Tibor főszervező az MTI-nek elmondta a fesztiválon kiemelt helyet kap a környezettudatos szemléletmód népszerűsítése.
A múzeumparkban és a Kossuth téri parkban - ügyelve a biztonsági szempontokra - szinte minden "talpalatnyi földet" kiadtak főzőhelynek, pedig már a tavalyi 173 nevező elhelyezése sem volt könnyű feladat - tette hozzá. A főszervező tájékoztatása szerint a több mint kétszáz egyéni, páros, trió vagy ennél népesebb csapat gasztronómiai remekéhez várhatóan majdnem 300 birkát vágnak le, néhány főzőgárda ugyanis két állatot is "feláldoz" a pörköltnek. Főzőedénynek a karcagiak öntöttvas lábast vagy fazekat használnak, a túrkeveiek viszont csak bográcsba tudják elképzelni az étel elkészítését - beszélt a fortélyokról Szepesi Tibor. A fesztivál főzőversenyes napján, szombaton fél 10-től a Nagykunságból közéleti pályára indult politikusok, így Fazekas Sándor földművelésügyi és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter köszöntik a vendégeket. Rajtuk kívül rövid beszédet mond Szűcs Lajos, az Országgyűlés jegyzője, Török Ferenc, a díszvendég Kalocsa polgármestere, a szintén karcagi Kovács Sándor, a Szolnok megyei közgyűlés elnöke, valamint a házigazda város nevében Dobos László polgármester. A díszvendég településről, Kalocsáról pénteken fotókiállítás nyílik a helyi múzeumban, ahol a szintén hungarikum kalocsai népművészet motívumait felhasználva pingáló-, tojásfestő-, kézihímző és porcelánfestő-bemutató tartanak. A főzőverseny eredményhirdetése szombaton délután 3 órakor lesz, ekkor átadják a társadalmi és a Benke László többszörös világbajnok mesterszakács vezette szakmai zsűri által odaítélt díjakat. A kulturális és szórakoztató műsorok péntek délutántól szombaton késő estig kínálnak kikapcsolódást elsősorban a zenés műfajokban, fellép többek között Tolvai Renáta, Muri Enikő és a Bikini együttes. A fesztiválon kiemelt helyet kap a környezettudatos szemléletmód népszerűsítése, az érdeklődők hasznos gyakorlati tanácsokhoz juthatnak a fenntartható közlekedés, az energiatakarékosság és a felelős hulladékgazdálkodás terén. A karcagi rendezvény új színfoltjaként az Ökopresszóban változatos programok várják az érdeklődőket. Ezeken interaktív módszerekkel, gyerekeknek is érthető módon hívják fel a figyelmet a környezeti problémákra, a hagyományokban fellelhető kezelésükre és a mai megoldási javaslatokra. A látogatók megtanulhatják, hogyan hasznosíthatják házilag a megújuló energiákat fűtésrásegítéshez, víztakarékos locsoláshoz vagy áramtermeléshez, elsajátíthatják a szalmabála-építészet fortélyait és megismerkedhetnek olyan energiahatékonyságot ösztönző innovációkkal, mint a napelemes telefontöltő, a hőtükörként funkcionáló festék vagy a vízfogyasztást akár felére csökkentő perlátor. A kreatívabbak képzőművészek segítségével építhetnek várost hulladékból, az ifjabb látogatók pedig környezettudatos bábelőadás keretében sajátíthatnak el környezettudatos praktikákat, valamint próbálhatnak ki számos készségfejlesztő és ismeretterjesztő játékot az ökojátszótéren. (forrás:turizmus.com/mti)
Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu