2024. Április 16. Kedd Csongor napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

« Vissza a hírekhez
A rendezvényre 23 csoportot várnak

2013-12-09 16:13:05

_betlehemes.jpgA Debreceni Művelődési Központ ebben az évben is megrendezi a Nemzetközi Betlehemes Találkozót 2013.december 13−14-én, amely hagyományosan a Kárpát-medencében élő magyar hagyományőrző együttesek téli ünnepköri játékainak rangos szemléje. Az idei találkozó előkészítésébe, promóciójába és megvalósításába – a korábbi évek együttműködő partnere, a Nemzeti Művelődési Intézet mellett – bekapcsolódik a Nemzeti Színház és a Hagyományok Háza is – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség. Megkezdődött a betlehemezés szokáshagyományának, illetve a debreceni Nemzetközi Betlehemes Találkozónak, mint a hagyományátadás és megőrzés jó gyakorlatának az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség nemzeti regiszterébe való jelölési folyamata. Ez az örvendetes tény a korábbiaktól eltérő, új szempontokat vet fel a szervezés során. A találkozó ezért ettől az évtől meghívásos rendszerű. A szervezők olyan autentikus felnőtt, gyermek, valamint olyan báb, színjátszó, vagy egyházi csoportokat hívnak meg, akik a népi hagyományok alapján dolgoznak, s az elmúlt évtizedekben már megfordultak a találkozón, illetve megfelelnek a kiválasztás szakmai szempontjainak. A korábbi évek hagyományainak megfelelően a találkozón résztvevő betlehemező közösségek a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Közösségi Házában zajló központi rendezvény mellett Debrecen városrészeibe is elviszik a születés örömhírét. A rendezvényre 23 csoportot várunk a határon innen és túl, ami több mint 260 főt jelent. A betlehemezés népszerűsítéséhez nagymértékben hozzájárul majd, hogy ebben az évben első ízben lát vendégül csoportokat a Nemzeti Színház saját fogadóterében, valamint a Hagyományok Háza különböző budapesti közösségi színtereken. A magyar hagyomány eme alapvető értékének továbbélésében immár huszonhárom éve jelentős szerepet vállaló nagy rendezvény fővédnöke Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára. (forrás: OBJEKTÍV Hírügynökség)
Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu