2024. Július 15. Hétfő Henrik napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

« Vissza a hírekhez
Mit csináltak a huszárok Debrecen belvárosában?

2013-11-25 10:06:58

huszarok.jpgÁllandó résztvevői a huszárok a különböző rendezvényeknek. Korhű ruháikban felvonulnak egyebek mellett a március 15-i megemlékezéseken és a virágkarneválokon. A megyei hagyományőrző egyesületnek körülbelül negyven tagja van. Sok közöttük a fiatal. A megyei huszárbandérium 25 éve alakult, néhányan azóta tagjai a csapatnak. Legfontosabb céljuk a kezdetektől változatlan: a hagyományok megismertetése és ápolása.
Minden olyan nemzeti hagyományt, amely a magyarság múltjával foglalkozik, azt ebben a 21. századi modern világban fokozottan kell ápolnunk – hangsúlyozta Szoboszlai Endre, az egyesület alelnöke. Katonai ruhába öltözött gyerekek, asszonyok és a külföldi huszáregyesületek tagjai közösen emlékeztek az elmúlt 25 évre 2013. november 23-án, szombaton a Megyeházán. Egy életérzést próbálunk visszaadni a jelenkornak, hiszen ez egy olyan mentalitás, egy olyan értékrend, amire szerintem napjainkban is szükség van. A magyarságnak olyan történelme van és olyan emberek formálták, akikről a mai napig példát vehetünk – hallhattuk Bodó Sándort, a HBM-i Közgyűlés elnökét. Az ünnepségen a Megyeháza falán elhelyezett huszárdomborművet is megkoszorúzták. A résztvevők megemlékeztek a Magyar Királyi Debreceni 2. Honvéd Huszárezred hős katonáiról is. Az ő egyenruháik másolatát viselik a megyei hagyományőrzők. (forrás:dehir.hu)
Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Óegiangyalunkmeheszetwww.facebook.com/fenyvespanninyaraloKézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekesww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu