2024. Április 18. Csütörtök Andrea napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

« Vissza a hírekhez
2014-es országos konyhakert-művelési program

2013-11-18 14:27:14

kerti.jpgEgyre többen tartják fontosnak, hogy minél jobb minőségű és egészséges élelmiszert termeljenek meg maguknak és minél több település kapcsolódjon be az idén már országos méretűvé szélesedett konyhakert-művelési programba - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken Karcagon, a Magyarország legszebb konyhakertje elnevezésű mozgalom 2014. évre való meghirdetése alkalmából tartott sajtótájékoztatón. A konyhakertek ápolása, gondozása azért fontos, hogy fenntartsák az adott tájra jellemző termelési kultúrát, átadják a követésre méltó művelési hagyományokat és biztosítsák az őshonos, ritka növényféleségek továbbélését - húzta alá a szakminiszter. Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere, a kezdeményezés ötletgazdája elmondta, az idén 60 településről 939-en vettek részt a karcagi minta alapján megszervezett Magyarország legszebb konyhakertje elnevezésű programban. A hagyományos népi kertkultúra felélesztésére hivatott programhoz öt kategóriában lehetett csatlakozni, így az erkélyen kialakított, az 50 négyzetméter alatti, illetve feletti alapterületű, valamint zöldséges és gyümölcsös zártkert megművelésével. A csatlakozó települések között voltak Karcag határon túli testvérvárosai - a felvidéki Szepsi, az erdélyi Székelykeresztúr és a délvidéki Bácskossuthfalva - és megrendezték a versenyt a szerbiai Temerinben is. A legtöbb nevezés - szám szerint 101 - Nagykanizsáról érkezett, de élénk volt az érdeklődés Jászapátin, Karcagon, Csongrádon, Encsen és Komlóskán is. Korosztályi megoszlást tekintve a legfiatalabb versenyzőként egy négyéves bagi gyermek, míg legidősebbként egy 95 éves karcagi férfi művelte a kertet. A vetélkedésbe több óvodáscsoportot, valamint általános- és középiskola tanulóit sikerült bevonni. A szervezést és lebonyolítást sok településen a helyi kertbarát kör végezte, míg Bagon és Fonyódon kifejezetten a verseny miatt hoztak létre ilyen civil szervezetet. Az idei versengésben Magyarország legszebb konyhakertje elnevezésű díjra 35 település 69 kertre tett javaslatot. Az országos zsűri végül 24-nek ítélte oda az elismerést, amely egy gratuláló oklevél mellett Györfi Sándor Munkácsy-díjas, érdemes szobrászművész kisplasztikája volt. Kovács Szilvia szólt arról is: bíznak abban, hogy jövőre jóval ezer fölé emelkedik a résztvevők száma. A 2014. év újdonsága, hogy a kertművelőknek egy madárbarát kert kialakítását is meghatározzák feladatként. A gyermekek számára kedvcsinálóként rajzpályázatot hirdetnek. (forrás:richpoi.com/mti)
Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu