2024. Április 16. Kedd Csongor napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

« Vissza a hírekhez
Rejtélyes aranykincs nyomában

2013-10-10 18:10:47

barandi.jpgA honfoglalás kori ötvösség egyik műremekét, a bárándi tarsolylemezt mutatja be 2013. október 3-án nyíló kiállításán a debreceni Déri Múzeum. Az aranyozott ezüst méltóságjelvény eredeti lelőhelyét titok övezi, az 1998-ban másodjára is napvilágra került lelet mind kidolgozásában, mind díszítésében az eddig ismertek egyik legszebb darabja. A Kárpát-medencét 895-től fokozatosan birtokba vevő honfoglaló magyarság hagyatékának legjellegzetesebb darabjai a tarsolylemezek. Elődeink az apróbb használati eszközeiket (a tűzgyújtáshoz szükséges csiholót, kovát és taplót; fenőkövet) az övükre csatolt nemezből, vagy bőrből készült tarsolyban tartották. A nemzetségi előkelők és a katonai kíséret tagjai ezt a hétköznapi viseleti tárgyat ─ mintegy rangjukat jelezve ─ bronz, vagy ezüst veretekkel, esetleg az egész tarsolyt befedő fémlemezzel díszítették. E ritka méltóságjelvények eloszlása a 10. századi magyar szállásterületen belül igen egyenetlen. A megtalált 27 példány közül 16 darab a Felső-Tisza vidékén került elő. A Közép-Tisza vidékén négyre, a Duna-Tisza közének középső sávjában szintén négyre, míg a Kisalföldön háromra bukkantak rá. A Kárpát-medencén kívül találtak 3 tarsolylemezt a Volga vidékén, Skandináviában és Bagdadban is. Ezek kereskedelem révén, vagy zsoldosként szolgáló magyar katonákkal kerülhettek oda. A „Bárándi tarsolylemez” története: 1998-ban, egy bárándi családi ház bontásakor, a mennyezet padlás felőli oldalában sárral letapasztva találtak egy tarsolylemezt, egy vaskengyel társaságában. Ekkor derült ki, hogy mi az a nagy kincs, amit az 1820 körül született szépapa gyakran emlegetett. A leletek egy előkelő honfoglaló férfi sírjából kerülhettek napvilágra, amelyre az 1860-as években a Tisza szabályozásakor kubikosként dolgozó szépapa, társaival együtt Tiszadob-Tiszadada térségében bukkant. A leleteket egymás között elosztották. A később Bárándon házat építő ősnek a tarsolylemez és egy fél pár kengyel jutott. A Bárándon előkerült tarsolylemez kialakításában, díszítésében nagyon hasonlít a tarcali, rakamazi és az egyik karosi példányhoz. Ez alapján feltételezhető, hogy e négy darab egy műhelyben készülhetett. A tárlat megtekinthető: 2013. október 3-december 31. Déri Múzeum, II. emeleti kisgaléria (forrás:magyarmuzeumok.hu)
Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu