2018. Június 22. Péntek Paulina napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy Csaba Hírek Szép Tv Zagyva Ági blogja A Farkas család blogjaMagyarországLányoknak-LegényeknekAnyáknak-ApáknakKönyv-, film- és lemezajánló Háromföldi Ki Kicsoda Asszonyok írják Fotoalbum

Szülőnek lenni
2018-06-13 19:37:23

...Nehezebb az apaság mint hittem, s nehezebb jobb emberré válni mint gondoltam volna. De a kényelmetlen út annyi varázslatot rejt, hogy arról itt hiába írnék...

« Vissza a hírekhez
Szeptemberi emlék

2013-09-02 12:40:22

opusztaszer_iskola_belso_01.jpgAugusztusban a jég elverte a szőlőnket, széthasogatta még a tőkéjét is. A  mennyei parittyakövek fültövön verték a két malackánkat is. Elástuk őket az orgonabokor tövébe. Segítettem én is, s nagyon elbámultam, hogy az édesapám a szeméhez emelgeti a keze fejét. Felnőtt embert én addig nem láttam sírni. Csak most sejtettem meg, hogy itt valami nagy baj van, de hogy micsoda, azt csak szeptember elsején tudtam meg. Iratkozni az anyám vitt el az iskolába. Zólyomi tanár úr drága jó ember volt. Le is ültette édesanyámat, ahogy a másodikos bizonyítványomban meglátta a tiszta jelest.
– No, szüle, nagy öröme lehet ebben a kis legényben – ütögette meg vonalzójával az ijedt, fehér arcomat. Édesanyám ellágyulva nézett rám, de mindjárt erőt vett magán.
– Mivel tartozunk, tekintetes tanár úr? – csomózta ki a pénzes kendőt.
– Hat forint ötvenhárom krajcár, lelkem.
– Nekünk csak egy forintunk van, tekintetes úr.
Otthon nagy tanácskozás volt. Kanapét, tükröt, ágyterítőt, mindent összenéztünk, amit pénzzé lehetne tenni, hogy az egy forintból hat és fél forint legyen, de hát ez mind kevés. Ha a tandíjat futná is, miből győznénk a könyvet?
Sose felejtem el azt a délutánt, ami erre következett. Az édesanyám kint mosott a kútnál, én meg ültem a lábánál, a teknő alatt. Egyikünk se szólt egy szót se, csak sírtunk csöndesen mind a ketten.
De az igazi kínszenvedésre csak másnap virradtam. Utcabeli pajtásaim reggel mentek a tanévnyitóra. Bekiabáltak a kapu hasadékán:
– Ferkó! Ferkó!
Bújtam én színbe, ólba, padlásra, de a boldogok zsibongása minden reggel rám talált. Nem is bírtam egy hétnél tovább. Ahogy elhaladtak házunk előtt a pajtásaim, megvártam, míg a sarokra érnek, akkor én is utánuk eredtem. A piacon ácsorogtam addig, míg odahallatszott az iskolánkból a nyolc órai csengetés. Akkor aztán megkerültem az iskolát, először csak messziről, aztán mindig kisebb körben. A negyedik nap belül voltam a kerítésen. Négykézláb csúsztam el az igazgatói szoba előtt, végig a hosszú, fehér folyosón, míg elértem a har­madik osztály nyitott ajtajáig. Ott aztán hallottam én mindent. Azt is, amit magyaráztak, azt is, amit feleltek. Azt is, amikor az öreg pedellus odacsoszogott a csengőhöz. Akkor aztán usgye, szaladtam vissza az utcára. Szeptember közepéig nem volt semmi baj. Lopva is lehetett jóízűeket inni a tudomány kútjából. Akkor az történt, hogy a tanár úr latinul mondott egy mondatot, majd megkérdezte, hogy lehetne magyarul mondani. Mély csönd. Nagy Mátyás jeles diák volt, vetélytársam a másodikban. Meg is szólalt, de nem tudta a helyes választ. Rémülten dobogott a szívem, de nem bírtam magammal. Be kellett kiáltanom a fordítást. Abban a percben már koccant is a homlokom a téglán, mert beleszédültem az izgalomba. Mit tettem, mi lesz ebből? Az lett, hogy a latin tanár úr ölben vitt be az osztályba, és többet aztán sose kértek tandíjat Móra Márton fiától. (Részletek: Móra Ferenc írásából)
Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó
S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

A háromföld kincse
 kézműves szappanok
www.facebook.com
14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL
Új esküvői ruhaszalon Debrecenben!
 Külsővásártér 3.sz.
Bejelentkezés: 30 412 96 33
Vadonatúj ruhák, mérsékelt árak,
 kedves kiszolgálás!
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/riegel.cajon/

uz_v__lgy.png
www.uzvolgye.info

   talitabanner_1.jpg 

www.talita.hu

fr_120_120.gif

www.folkradio.hu


kaiser.jpg
KARCAG
menu_kaiser.jpg

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu


kulturpartlogo.jpg