A 40 hajdú-bihari termelőt tömörítő, évente mintegy 6 ezer tonna jó minőségű almát értékesítő Havita-TÉSZ Szövetkezet megkezdte a préselt almalé gyártását–jelentette be Szabó Imre, a szövetkezet elnöke szombaton a debreceni Farmer Expón tartott sajtótájékoztatón. Az almalé különlegessége – túl azon, hogy sem adalékanyagokat (színezék, ízfokozó, cukor), sem tartósítószert nem tartalmaz -, hogy a hagyományos szalagpréselés helyett kíméletesebb, a borászatban alkalmazott pneumatikus technológiával préselik az almát, ezáltal több rostanyag és vitamin marad az italban–ismertette Szabó Imre. Az 5 literes, 2, illetve 7 deciliteres kiszerelésben készülő almalevet főként Debrecen és Nagyvárad térségében értékesítik. Igény szerint évente 1000-2000 tonna jó minőségű “Derecske almából” készítenek 700-1400 liter almalevet – fűzte hozzá. A Havita-TÉSZ az iskolagyümölcs program keretében 22 ezer gyereket lát el heti két alkalommal almával, és a jövőben plusz egy alkalommal almalével is – mondta a szövetkezet elnöke. Érdekességként említette, hogy ősztől kinyitják az almáskertjeiket a gyerekek és szüleik előtt: az érdeklődők tanösvényt bejárva ismerkedhetnek meg a korszerű almatermesztéssel. Utóbbi kapcsán Szabó Imre elmondta: kertjeikben többnyire “a madarak permeteznek”. vegyszerezés helyett ugyanis 16 madárfaj gondoskodik a kártevők elpusztításáról. Egy veréb 40-80 kilogramm rovart eszik meg évente, de 30-40 gólya, több száz cinege és fekete rigó “tisztogatja” a 160 hektáros gyümölcsöst. A területen 1024 odút helyeztek el, míg a ragadozók ültetőfákról figyelik a mezei pockok és egerek mozgását. Tavasszal 2-3 hétig mintegy 10 ezer fenyőrigó is besegít a rovarok elleni küzdelembe. Utóbbi olyan látványos esemény, hogy fontolgatják fenyőrigó fesztivál megrendezését a Derecske környéki almáskertek közelében.
(forrás: veddamagyart.info/MTI)