2024. Április 19. Péntek Emma napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

« Vissza a hírekhez
Kisújszálláson bronzba öntik Bagamérit

2013-08-16 14:55:12

bagam__ri.jpgSzobrot kap Csukás István író Keménykalap és krumpliorr című ifjúsági regényének egyik közismert szereplője, a legendás fagylaltos Kisújszálláson. Az alkotást a város központjában, a volt Vigadó épülete előtti téren, az árus egykori munkahelyén állítják fel. A szobor elkészítéséhez, felállításához az önkormányzat mintegy 3,3 millió forintot nyert a Nemzeti Kulturális Alaptól. Ezt az összeget magánszemélyek adományaival, valamint az önkormányzat támogatásával egészítették ki - mondta el Kecze István polgármester kedden. A körülbelül másfél méter magas köztéri alkotást Pintér Attila szobrászművész, helyi művésztanár önti bronzba. Az alkotó elmondása szerint Bagaméri Mihály valós személy volt, akkor árulta a fagylaltot a múlt század közepén Kisújszálláson, amikor a helyi születésű Csukás István gyermekéveit töltötte a településen. Az idősebb helybeliek még emlékeznek a háborús veteránra, akit az író megörökített művében. A szobrász a fagylaltosról nem talált fényképet, támpontként az egyik lányát megörökítő portré szolgál arcvonásai megmintázásához. Egy idős nő elmondása alapján Bagaméri hasonlított Alfonzóhoz, így telitalálat volt, hogy a regény felhasználásával született játékfilmben a sokoldalú művész jelenítette meg - tette hozzá művész. A kompozíciónak Csukás István is részese lesz, de annak mikéntjét az alkotó szeretné titokban tartani a szeptember végi avatásig. A Csukás-műből született Keménykalap és krumpliorr című film 1975-ben a hollywoodi X. televíziós fesztiválon megkapta a fesztivál nagydíját és az év legjobb gyermekfilmje címet. A fagylaltos harsány mondata - "Itt van, megjött Bagaméri, ki fagylaltját maga méri!" - a mai napig ismerősen cseng azok számára is, akik nem látták a filmet. (forrás:Kultúrpart/MTI)
Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu