2024. Április 19. Péntek Emma napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

« Vissza a hírekhez
Patinás állomás a megújulás kapujában

2013-07-23 15:16:18

lad__nyi___llom__y.jpgPüspökladány egy igazi vasutas város. A település története, fejlődése megannyi szállal fonódik össze a vasúttal. A komoly forgalmat bonyolító állomás sok érdekességet nyújt a vasútbarát számára. A 100-as számú vonal felújítása nemrég elérte Püspökladányt, bár erre még az állomáson nem sok jel utal. Püspökladány nagy jelentőségű elágazó-állomás. A 100-as vonalból itt ágazik ki a 101-es számú (Püspökladány-Biharkeresztes) és a 128-as számú (Püspökladány-Békéscsaba) vasútvonal. A biharkeresztesi vonal nemzetközi jelentőséggel is bír, hiszen a magyar végpont után egyenes út vezet Nagyváradon át Kolozsvárra, és más erdélyi városokba. A békéscsabai vonal inkább mellékvonali jellegű, regionális forgalmat lát el. A nemzetközi kapcsolatra érdemes még egy kis figyelmet szánni. Műszaki okok miatt is fontos Ladány, hiszen a 101-es vonal nem villamosított, így a vonatok itt cserélnek mozdonyt. A műveletre 12 perc áll rendelkezésre, ez elég is szokott lenni. ... Püspökladány állomásépülete egy gyönyörű vasúti műemlék, melyet még a Tisza-vidéki Vasút épített 1857-ben. ... A város életében is kiemelt szerepet tölt be az állomás. A csaknem 15 ezres Ladányt mind a megyeszékhellyel, mind a fővárossal a vasút köti össze.... Püspökladány azon kevés állomások közé tartozik, melyek pozitív jövőképet tudhatnak magukénak. A forgalom még jó ideig nem fog csökkenni, és a mozdonycsere is évekig itt fog bonyolódni, hiszen a 101-es vonal villamosításával még jó ideig nem kell számolni. Ez kivételesen nem jelent komoly technológiai hátrányt, hiszen a vonal román folytatása sem villamosított, így egy mozdonycserére valahol mindenképpen szükség lenne. A bevezetőben említett felújítás komoly előnyökkel fog járni utasnak, vasutasnak egyaránt. Jelenleg még a nyílt vonal felújítása zajlik Karcag és Püspökladány között, ami teljes fel- és alépítmény cserét jelent, kiegészülve egy aluljáró építéssel. A vasútállomást a tervek szerint teljesen fel fogják újítani, sínkorona+55 centiméter magas peronok fognak épülni az állomásépület stílusához igazodó perontetővel. (Ez utóbbival kapcsolatban e sorok írója kissé bizalmatlan, ismerve a közelmúlt vasúti fejlesztéseiben a NIF Zrt. kíméletlen hozzáállását a vasúti műemlékekhez). A fejlesztés által kényelmesebb, gyorsabb lesz az eljutás Budapest felé, és az eddiginél biztonságosabb, könnyebb közlekedés válik lehetővé a vasútállomáson, ahol jelenleg még csak pár új felsővezeték-tartó oszlop mutatja a közelgő renoválást. (Fotó és szöveg: Csolity Vilmos - a teljes cikk: vagy.hu)
Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu