2020. Augusztus 6. Csütörtök Berta napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe A Farkas család naplója Háromföldi Ki KicsodaEmlékek, történetek... Fotoalbum

Megújult formában
2020-07-28 17:46:51

2020. augusztus 7-én 18:30-tól  augusztus 8-án 20:00-ig lovasnapok lesznek Hajdúszoboszlón. Az esemény, immár 39. alkalommal kerül megrendezésre a városban.

« Vissza a hírekhez
Emlékezés Szűcs Sándorra

2012-10-29 15:04:14

sarret_koszoruzas.JPGA Háromföld (Hortobágy, Sárrét, Nagykunság) tudós kutatójára, a Sárréti Népfőiskola egykori igazgatójára, a kitűnő etnográfusra és szépíróra, Szűcs Sándorra emlékeztek halálának 30. évfordulója alkalmából 2012. október 26-án, a szülőfalujában, Biharnagybajomban tartott konferencián. Az önkormányzat, a Szűcs Sándor Emlékbizottság, a Tájkutató Alapítvány és a Szűcs Sándor Általános Művelődési Központ szervezésében, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter fővédnökségével megrendezett egész napos konferencián tizenkét előadó méltatta a – sokak által csak a Sárrét professzoraként emlegetett – tudós munkásságát, írói életműve jelentőségét és utóéletét. Az ünnepeltet is megidézve foglalkoztak a Háromföld tájértékelésével (dr. Tóth Albert kandidátus), az általa irányított Sárréti Népfőiskola kapcsán a szabadművelődés korabeli jelentőségével (Péter Imre helytörténész), valamint a népmeséket és a falucsúfolókat gyűjtő íróval, kiemelten is a gyermekeknek szóló Madárkereső királyfiak című mesegyűjteményével (Vajda Mária PhD). Méltatták három megyére – Hajú-Bihar, Szolnok, Békés – is kiterjedő munkásságát, a karcagi múzeum élén töltött évtizedet (Balogh Jánosné dr. Horváth Terézia kandidátus) és Békés megyei kapcsolatait (dr. Szabó Ferenc főlevéltáros, ny. megyei múzeumigazgató). Barátjához, a püspökladányi tudós néptanítóhoz, Dorogi Mártonhoz írott levelezőlapjainak elemzésekor (Oláhné Szász Ilona néprajzkutató) pedig a résztvevők képet kaphattak arról, hogy milyen is volt a „fényes szelek” időszakának egy tevékeny, népéért tenni akaró, azt emelni-művelni szándékozó értelmiségije. Dr. Csoma Zsigmond professzor  A puszta utolsó krónikása című, Túrkevén újonnan kiadott Szűcs Sándor-kötetről tartott értekezést, V. Szatmári Ibolya ny. megyei múzeumigazgató (a Szűcs Sándor Emlékbizottság és a Tájkutató Alapítvány Díj elnöke) pedig  a legújabban megjelent könyveket ismertette (Szűcs Sándor élete és munkássága, Szűcs Sándor és Dorogi Márton barátsága, Hasznos minden porcikája). Egykori tanítványainak és barátainak megható visszaemlékezései, a művelődési központ gyermekcsoportjának színpadi produkciója, valamint Galánfi András verses-zenés műsora színesítette s tette élményszerűbbé az egész napos programot. Késő délután, a konferencia záróaktusaként megkoszorúzták az egykori lakóház, az 1745-ben (!) épült kisnemesi porta falán lévő emléktáblát, s itt került sor a posztumusz megítélt PRO-REGIO BIHAR emlékplakett átadására is, miközben a helyi népdalkör Szűcs Sándor kedves dalait énekelte. (Írta és a fotót készítette: Ozsváth Sándor művelődéstörténész)  (forrás:polgarportal.hu)
Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó
www.facebook.com

facebook.com/elnijohaz/

Edit vár szeretettel


Bagoly Irma nemezműves
www.facebook.com/irmanemez

Különleges, egyedi tűzzománcok
Karászi Judit
www.facebook.com/judit.karaszi

Szélmalom utca 1.
Báránd 4161
(30) 190 0499
PÉTER HÁZHOZ IS SZÁLLÍT!
www.facebook.com/baranditej/

A háromföld kincse
 kézműves szappanok
https://www.facebook.com/search/top/?q
=h%C3%A1romf%C3%B6ld%20kincse%

14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL Esküvői ruhaszalon 
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/riegel.cajon/

   talitabanner_1.jpg 
www.talita.hu

S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

kaiser.jpg
KARCAG
menu_kaiser.jpg

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu