2024. Április 18. Csütörtök Andrea napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

« Vissza a hírekhez
38. DEBRECENI JAZZNAPOK a NŐK JEGYÉBEN

2009-08-25 11:23:05

jazz_napok.jpg2009. szeptember 3-6.
A 38. évében járó Debreceni Jazznapok Magyarország legrégibb, folyamatosan működő jazzfesztiválja, amelynek közönsége legendás hangversenyek, sok kiváló külföldi és magyar muzsikus játékát őrizheti emlékezetében. A szeptember eleji kellemes időjárás ideális feltételeket kínál a délutáni, jamboree-hangulatú, szabadtéri koncertekhez. A belvárosban található Baltazár tér érdeklődők ezreivel telik meg, akik hallgatják a zenét, korzóznak, és a kitelepült pavilonokban könyvek, CD-k között tallóznak. Este a szomszédos Kölcsey Központ hangversenytermében a műfaj világhírű előadóinak játékát élvezheti a közönség. A rendezvényt jelentős sajtóvisszhang kíséri, az MR3 Bartók Rádió – a hazai fesztiválok közül egyedüliként – minden évben sorozatban játssza le a koncertek felvételeit.
A neves külföldi vendégeken kívül a magyar jazz élvonalbeli előadóival is találkozhatnak az érdeklődők. Az igényesen összeállított, stilárisan sokszínű műsorban a hagyományos jazz művelőin kívül helyet kapnak az újabb irányzatok fiatal képviselői is. A korábbi tematikus programsorozat folytatásaként a 2009.évi jazznapok ismét egyedülálló kezdeményezéssel rukkol elő: hangsúlyos bemutatkozási lehetőséget kínál a női jazzmuzsikusoknak.
Éjszakai zenélések, megterhelő utazások, szellemileg és fizikailag kimerítő lemezfelvételek – a jazz elsősorban férfias zeneként él a köztudatban. Pedig a jazzlexikonok szép számban tartalmazzák női előadók nevét is, csak rájuk mindig kevesebb fény vetül a megérdemeltnél. Ella Fitzgeraldról vagy a mostanában sztárként reklámozott Diana Krallról sokan hallottak, de ki ismeri nálunk például Mary Lou Williams nevét? Holott a kitűnő zongorista-zeneszerzőről kapta nevét a Washingtonban évtizede rendszeresen megrendezett női jazzfesztivál. Jazzénekesnők Magyarországon is bőven akadnak, a nagyobb jazzmúltú országokban azonban egyre jelentősebb szerepet játszanak a hangszeres női előadók is. Közülük ismerkedhet meg néhánnyal a 38. Debreceni Jazznapok közönsége. Eliane Elias, Amina Claudine Myers bármelyik nemzetközi fesztiválon húzónév volna, de tegyük melléjük Cynthia Liao, Asja Valcic, Pocsai Kriszta, Szolnoki Dóra, Fábián Juli, Pozsár Eszter nevét is. Ma még talán kevesen ismerik őket, de akik eljönnek meghallgatni fellépésüket, meggyőződhetnek arról: a zenében nem a gyengébbik nemet képviselik..
Turi Gábor művészeti tanácsadó

Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu