2024. Április 20. Szombat Konrád, Tivadar napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

« Vissza a hírekhez
Egy virtuális fürdőző episztolája

2011-12-09 08:56:43

berekfurdo2.jpgÜlök, üldögélek a büfében, fehér műanyag széken, nem kimondottan ülőgumóim edzése végett. Ha nem tévedek nagyot, egészen jól beleillek a tájba. Víz helyett két fiatal nő mosolyában fürdőzve. Egyik nő fiatalabb, mint a másik, amivel korántsem azt akarnám mondani, hogy a másik idősebb az egyiknél. Szépek, épp a szemembevalók. Süt a nap, tehát híven teljesíti a kötelességét, ragyog, mint a boldog ember képe. Sört iszom, barna sört. Jertek ó, ti barnák és szőkék, akarom mondani világosok: elvégre Gambrinus király hívei volnánk. Nadrágszíj- tágító testrészünk híven árulkodik erről. Ücsörgök hát a medence partján, a vízben kebelbarátaim, vízhívő szittyák lubickolnak. Mintha a boldogságban. Csontig, mit nem mondok! Lélekig áztatják magukat, átszellemülten bámulják, mit is? — a szép nőket, a szépnek remélt jövőt, halhatatlanságuk rejtélyes arabeszkjeit? Pávai-Vajna Ferenc lelke lebeg a bereki vizek fölött. Ez a lebegés régi, több mint egy évtizede tanúskodhatom erről, de hogy ez  Pávaié, az új tudás. Ennél szomorúbb tudásom, hogy Körmendi Lajos lelke is ott lebeg immár a vizek fölött. Ez a tudás felkavaróbb és fájdalmasabb is. Bizonyára így gondolják ezt vizet koptató barátaim is. Én nem kavarom a vizet, én csupán virtuális fürdőző vagyok. De jótékony hatására esküszöm, ez a hatás nem annyira testi, mint lelki. S a lélek vajon nem olyan fontos alkatrésze az embernek, mint a test? Súgja hang: De igen! Lajos barátunk hangján szól ez az igen. Aki már nem tükör által homályosan látja minden vizek létrehozóját, hanem színről színre. (részlet Fecske Csaba: Pávai-Vajna Ferenc emlékének  alcímű írásából.)
A Spanyolnátha új lapszámában: SPN+SPA: Levelek Pávainak címmel jelenik meg Fecske Csaba, Jenei Gyula, Kocsis Csaba, Korpa Tamás, Lapis József, Mezey Katalin, Oláh András, Susanna Lakner, Szenti Ernő, Tóth Imre írásai http://www.spanyolnatha.hu/uj-lapszam/spn-spa-pavai-vajna-ferenc-125/furdohelyek/3039/, http://www.spanyolnatha.hu/uj-lapszam/spn-spa-pavai-vajna-ferenc-125/-kedves-pavai-vajna-ur-/3045/
Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu