2024. Április 20. Szombat Konrád, Tivadar napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

« Vissza a hírekhez
Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozó

2011-06-10 16:19:38

012.jpgHortobágyon idén is megrendezésre kerül az országos gulyásverseny és pásztortalálkozó. A főzésen csak a rendezőség által meghívottak vehetnek részt. A főzés lényege, hogy a Nonprofit Kft. pásztorai, valamint meghívottjai olyan ételeket készítsenek el a helyszínen, melyek hagyományos pusztai ételek. Az ide látogató vendégek bepillanthatnak e pásztorételek elkészítésének mozzanataiba. A bemutatott pásztorételeket a vendégek “kóstolójegy” megvásárlásával ízlelhetik. A résztvevők 2011. június 11-én (szombaton) 8 órakor kezdik el a főzést, fél 12 órakor az ételeket az elkészülés sorrendjében lehet megkóstolni. A főzésen résztvevők egyedi tárgyjutalomban részesülnek. A régi magyar pásztorhagyományokat a magyar szürke szarvasmarhát őrző gulyások napjainkig fenntartották. A gulyásverseny legfőbb célja, hogy ezen ősi szakma mesterei olyan versenyszámokban mérjék össze tudásukat, amelyek a mindennapi munkához is kapcsolódnak. Ezért rendezi meg ezt a találkozót a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete és a Hortobágyi Nonprofit Kft.
 
A rendezvényt – mint jelentős turisztikai vonzerővel rendelkező eseményt – kiemelten közhasznú, kulturális örökségvédelmi tevékenységnek tekintik a rendezők, a résztvevők és a támogatók. A gulyásverseny kísérő rendezvényeként megrendezésre kerül az Országos Pásztortáncverseny is, melyre 2011. június 11-én, szombaton délután – a gulyásverseny zárását követően – 16 órától kerül sor a vízi színpadon. A pásztortáncverseny után a vendég néptáncegyüttesek bemutatják gálaműsorukat, majd pásztorbállal zárul az est. A gulyásverseny az őshonos háziállatokat bemutató Pusztai Állatparkban kerül megrendezésre, ahol szombaton a kézművesek is bemutatják termékeiket. A verseny párok részére van kiírva, mivel a napi munka során is csak közösen tudják megoldani a feladatokat. A szakma utánpótlása érdekében tanuló gulyások, bojtárok is részt vesznek a vetélkedésben, de a legveszélyesebb versenyszámot nekik nem kell teljesíteniük. A versenyzők a rendezvény második napján közönség előtt vetélkednek, így a rendezvény alkalmas arra is, hogy az állattartás mindennapjaitól távol élő vendégek körében is öregbítse a pásztorok, a gulyásszakma hírnevét.(forrás: hortobagy.eu)
Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu