2024. Április 19. Péntek Emma napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

« Vissza a hírekhez
A doboz nap eredménye Karcagon

2011-05-25 13:16:18

doboz_dani.jpgTöbb mint 7000 darab, vagyis 238 kilogramm italos kartondobozt gyűjtöttek az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) és a Nagykunsági Környezetvédelmi Kft. Doboz Napján Karcag óvodásai és iskolásai. Az IKSZ és a Nagykunsági Környezetvédelmi Kft. együttműködésével létrejött akcióban a létszámarányosan megállapított 50.000 forintos díj és az abszolút legtöbbet gyűjtő iskola 30.000 forintos díja egy helyre került, a Kiskulcsosi Általános Iskolába, ahol a gyerekek 48,5 kg dobozt gyűjtöttek össze, fejenként több mint 20 dekagrammot. A legtöbbet gyűjtő Táncsics krt. 19. sz. tagóvoda kereken 27 kilogramm dobozt gyűjtött, amivel elnyerték az abszolút legtöbbet gyűjtő óvodának járó 20.000 forintos díjat. Létszámarányosan a Zöldfa úti tagóvoda végzett az első helyen az óvodák 30.000 forintos díjáért folytatott versenyben fejenként több mint 30 dekagramm dobozzal. A diákok közötti verseny díját, egy MP4 lejátszót Német Klaudia, a Kiskulcsosi Általános Iskola tanulója vihette haza 5 kilogramm dobozért cserébe.
 
A nagyszabású környezetvédelmi kezdeményezés célja az volt, hogy felhívja a karcagi pedagógusok, diákok és szülők figyelmét arra, hogy az italos kartondobozok szelektíven gyűjthetők és újrahasznosíthatók. A városban minden dobozt gyűjtő kisgyerek hűtőmágnest kapott ajándékba, a 2 kilogramm felett gyűjtő iskolásoknak pedig egy hátitáska is járt. Az óvodák között az abszolút legtöbbet gyűjtő intézmény 27 kilogrammal a 8. sz. Táncsics krt. 19. sz. tagóvoda lett, akik 20.000 forintot nyertek, a létszámarányosan megállapított 30.000 forintos díjat pedig a Zöldfa úti tagóvoda nyerte el 31 dekagramm/fő aránnyal. A Kiskulcsosi Általános Iskola 48,5 kilogramm, vagyis több mint 1400 dobozzal az abszolút legtöbbet gyűjtő iskola lett Karcagon, de a létszám arányos kategóriában is ők kapják a díjat, fejenként több mint 20 dekagramm összegyűjtött dobozzal. „Nagyon örülünk a karcagi gyerekek szorgalmának. Környezetünk védelme szempontjából minden kilógrammnyi szelektíven gyűjtött hulladék érték, hiszen ezzel nem a környezetet terheljük és a Föld véges természeti erőforrásaival is takarékoskodhatunk” - mondta Baka Éva, az Italoskarton Környezetvédelmi Egyesülés ügyvezető igazgatója. Az Italos Karton környezetvédelmi Egyesülés 6 éve dolgozik azon, hogy felhívja a lakosok, köztük a legfiatalabb korosztály figyelmét is arra, hogy ezen csomagolóanyag 75%-a papír, így szelektíven gyűjthető és újrahasznosítható. Jelenleg Magyarországon 100 italos kartondobozból csak 17 kerül szelektív gyűjtőkbe.  Ezt a hulladéktípust Karcagon a műanyag (sárga színű) gyűjtő konténerébe illetve a sárga gyűjtőzsákba kell dobni. A visszagyűjtött kartondobozokat papírgyárakban hasznosítják. Ma már számos olyan papírgyár működik Európában, amely kifejezetten csak italoskarton csomagolás újrahasznosítására specializálódott. Közülük a Grätz melletti Mayer-Melnhof papírgyárba kerül a Magyarországon összegyűjtött italoskarton dobozok nagy része. Kérjük, ne feledje: TAPOSSA LAPOSRA! További Információ kérhető:  www.italoskarton.hu (forrás: Simon Adrienn IKSZ)
Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu