2024. Április 17. Szerda Rudolf napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

« Vissza a hírekhez
hazai pálya - Csete Örs beszéde az ünnep előestéjén

2011-03-15 13:56:23

halom_dedu_2_.jpgAvagy 1848-ban és 1956-ban nem a hazai pályán vívtuk-e szabadságharcunkat? Mégis vereség lett a vége - legalábbis rövid távon. Győzhet-e, avagy lehet-e próféta Ferenczy Zsolt a saját környezetében, városában? Hogyan tekintenek az itteniek erre a pszichedelikusra festett világra - a saját világukra kéményestül és kunhalmostul? Elfogadják-e a püspökladányiak ezt a tükröt, ami a közöttük élő Ferenczy Zsoltban jött létre és amelynek horizontja ismerős, színei mégis ismeretlenek? Segít-e, biztonságos-e a hazai pálya, kedves Zsolt?
 
Megtisztelő felkérést kaptam néhány hónapja Ferenczy Zsolt festőművész barátomtól, hogy szűkebb pátriájában, Püspökladányban rendezendő kiállítását március 14-én (az ünnep előestéjén) nyissam meg. ...
Hazai pálya - áll a kiállítás utolsó pillanatban (itt is egy utolsó pillanat!) elkészült, így ki nem küldött meghívójában. Ízlelgetem ezt az állandósult szókapcsolatot... Bár magam nem tudok focizni, Zsoltról sem gondolom, hogy lelkes focista lenne, mégis, maradjunk a foci világában. A hazai pálya lejtős, lejt, mindig a megfelelő irányban. Egyrészt tehát segíti a hazai csapatot, mert a hazai pályán ha marhaságot is csinálnak az aranylábú fiúk, a végén jár a taps. Másrészt a hazai pálya biztonságos: ismerős, gödreivel és szegleteivel együtt, ahol több gólt kapni mint adni szégyennek számít. Segít és biztonságos - pont ezért nehéz a hazai pálya.
Avagy 1848-ban és 1956-ban nem-e a hazai pályán vívtuk szabadságharcunkat? Mégis vereség lett a vége - legalábbis rövid távon. Győzhet-e, avagy lehet-e próféta Ferenczy Zsolt a saját környezetében, városában? Hogyan tekintenek az itteniek erre a pszichedelikusra festett világra - a saját világukra kéményestül és kunhalmostul? Elfogadják-e a püspökladányiak ezt a tükröt, ami a közöttük élő Ferenczy Zsoltban jött létre és amelynek horizontja ismerős, színei mégis ismeretlenek? Segít-e, biztonságos-e a hazai pálya, kedves Zsolt?
Tájképfestészet és portré, családtagok, a festő és a nagy alföldi esőfelhők, naplemente és napfelkelte, vonalhorizont és jegenyék?, cédrusok?, fenyők? Magányos figurák mennek - jönnek - néznek. Lehet-e forradalmat csinálni Püspökladányból? Lehet-e új kifejezést találni, új dialógust nyitni, lehet-e másképp beszélni arról a banális tényről, hogy a festő szereti szülőföldjét, jól érzi ott magát? Máskor meg szenved, de aztán föl-földobott kőként mindig hazatér - Amszterdamból, Itáliából, Indiából és ki tudja még honnan - a fiad.
A kérdés évtizedek óta ugyanaz: hogyan lehetsz egyszerre magyar és európai? Hogyan lehetsz egyszerre hazafiúi és trendi? Hogyan lehetsz egyszerre lokális és modern? Úgy látszik, szarva közt a tőgyét kell eltalálni, és azt hiszem, mi hiába erőlködünk, semmit sem tudunk, miként '56-ban sem tudtunk: bár a forradalom pillanatnyilag vesztésre áll, harminchárom év múltán mégis kiderül, hogy győztünk.
Holnap, március 15-e. Éljen a Haza! A kiállítást megnyitom. /Elhangzott 2011. március 14-én, 17.00 órakor Püspökladányban./ (forrás:www.1956.hu)
Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu